beijing

Povězme si něco o negativním vlivu smogu na zdraví vašich očí.

Slovo smog je výraz tvořený kombinací anglických slov smoke a fog (kouř a mlha). Mlha vás asi tolik trápit nebude (s výjimkou občasného zamlžení brýlí), kouř je ale definitivně nepřítelem zdravého zraku.

Jestliže se vám už někdy dostal do očí, víte, jak nepříjemné to může být. Okamžitě vás začne štípat a může vám vysušit oči - a tomu se bezpochyby chcete vyhnout.

Vlhkost očí je nezbytná proto, abychom neměli pocit nepohodlí. Společně s dodáváním vhodných živin tomu napomáhá mrkání. Proto tedy mrkáme tak často - v průměru 12 000krát denně.

Mrkání má daleko větší efekt než pouhé šplíchnutí vody do očí. Slzy se skládají ze tří vrstev - vody, tuku a hlenu. Každá z těchto vrstev má svůj účel.

Voda zajišťuje dostatečnou vlhkost, zatímco tuk zabraňuje příliš rychlému odpaření vody. Hlen je zárukou toho, že se vše rovnoměrně rozprostře po povrchu oka. Ani mrkání však není lékem na všechny neduhy.

Koupel očí v hustém moři škodlivých částic přítomných ve smogu rozhodně není pro oči tím pravým - škodí jim ještě více než dýchací soustavě.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog