informace
glaukom

Mnoho lidí má glaukom, ale neví o tom.

Glaukom pomalu poškozuje oční nerv, důležitou spojnici mezi okem a mozkem. Lidé s glaukomem obvykle ztrácejí zrak dříve, než si všimnou jakýchkoli problémů s očima.

Nejčastější typ glaukomu se nazývá primární glaukom s otevřeným úhlem. Ten vzniká, když tekutina v oku neodtéká správně. Tlak uvnitř oka stoupá a poškozuje zrakový nerv. Tato forma glaukomu vám obvykle nejprve změní postranní (periferní) vidění, takže si změn pravděpodobně nevšimnete hned. Postupem času však ztratíte také centrální vidění a budete mít obecně s viděním problémy.

Zrak, který ztratíte v důsledku glaukomu, bohužel nelze získat zpět. A oftalmologové zatím nevědí, jak vzniku glaukomu zabránit. Existují však způsoby, jak zabránit vážné ztrátě zraku a slepotě způsobené glaukomem. Tip: Velkou roli v záchraně zraku hrají pravidelné oční prohlídky!

1. Zachyťte tohoto tichého zloděje zraku dříve, než o zrak přijdete.

Pokud jste ohroženi glaukomem, měli byste pravidelně navštěvovat očního lékaře, který vás vyšetří. Ten může nemoc odhalit v raném stádiu a následně ji sledovat a léčit. Stejně důležité je užívat léky na glaukom přesně podle pokynů lékaře.

2. Užíváte steroidní léky? Poraďte se se svým očním lékařem.

Užívání steroidů po dlouhou dobu nebo ve vysokých dávkách může zvýšit váš oční tlak, zejména pokud máte glaukom. Steroidy, které užíváte ústy nebo používáte v okolí očí, s největší pravděpodobností zvyšují oční tlak. Vždy informujte svého očního lékaře, pokud užíváte jakýkoli druh steroidů.

3. Dobře jezte, abyste dobře viděli.

Jezte každý den hodně zelené listové zeleniny a barevného ovoce, bobulovin a zeleniny. Obsahují vitamíny a minerály, které chrání vaše tělo a oči. Studie opravdu ukazují, že potraviny zdravé pro oči jsou v prevenci glaukomu lepší než vitamíny.

4. Cvičení . . ale opatrně.

Intenzivní cvičení, které zvyšuje tepovou frekvenci, může také zvýšit oční tlak. Svižná chůze a pravidelné cvičení v mírném tempu však může oční tlak snížit a zlepšit váš celkový zdravotní stav. Pokud zvedáte těžké váhy, nechte si od kvalifikovaného trenéra ukázat, jak při tomto cvičení správně dýchat.

5. Chraňte své oči před zraněním.

Úrazy očí mohou vést ke vzniku glaukomu. Při sportu nebo při práci doma a na zahradě vždy používejte ochranné brýle.

6. Vyhýbejte se polohám se skloněnou hlavou.

Pokud máte glaukom nebo jste vystaveni vysokému riziku tohoto onemocnění, nedávejte hlavu dlouhodobě pod srdce. Polohy s hlavou dolů mohou výrazně zvýšit váš oční tlak. Někteří lidé s těžkým glaukomem se možná budou muset vyhnout některým jógovým pozicím. Zeptejte se svého lékaře, zda se musíte při cvičení vyhnout poloze hlavou dolů.

7. Spěte ve správné poloze.

Pokud máte glaukom, vyhněte se spánku s okem opřeným o polštář nebo o ruku. Lidé, kteří trpí obstrukční spánkovou apnoe (OSA), jsou ohroženi glaukomem nebo mohou mít závažnější onemocnění. Pokud silně chrápete nebo přestáváte v průběhu noci dýchat, nechte se vyšetřit na OSA.

8. Chraňte své oči před slunečním zářením.

Existují určité důkazy, že sluneční UV paprsky mohou způsobovat určitý typ glaukomu. Při pobytu venku noste kvalitní polarizační sluneční brýle a klobouk.

9. Udržujte svá ústa v čistotě.

Nedávný výzkum spojuje onemocnění dásní s poškozením zrakového nervu při glaukomu. Čistěte si zuby a používejte zubní nit každý den a pravidelně navštěvujte svého zubaře.

10. Informujte svého očního lékaře o svých lécích na krevní tlak.

Pokud váš krevní tlak během spánku klesne příliš nízko, může to zhoršit poškození glaukomem. Pokud užíváte léky na krevní tlak v noci nebo pokud máte příznaky nízkého krevního tlaku (např. pocit malátnosti), informujte o tom svého oftalmologa. Ten to může probrat s vaším ošetřujícím lékařem. Neměňte si léky na krevní tlak sami.

Další blog