Dopřejte jim dostatek slunečního světla !
pobyt venku

Buďte více času venku. Sluneční světlo je nejlepším způsobem, jak předcházet krátkozrakosti u dětí.

Je to zdánlivě jednoduchá odpověď na rostoucí krizi veřejného zdraví, která funguje, ale neví o ní dost lidí.

Dětská krátkozrakost je na vzestupu

Krátkozrakost u dětí se za posledních 30 let zvýšila alarmujícím tempem. Odhaduje se, že krátkozrakostí trpí přibližně 40 % dětí ve věku 6 až 19 let; v Asii je tento podíl téměř dvojnásobný. Pokud se nepodaří tento nárůst zpomalit, může být do roku 2050 krátkozraká polovina světové populace.

Krátkozrakost se projevuje tím, že oko roste příliš dlouho zepředu dozadu. V důsledku toho lidé s krátkozrakostí vidí dobře na blízko, ale špatně na dálku. Brýle nebo kontaktní čočky sice mohou zrak dítěte korigovat, ale výzkumy ukazují, že těžká krátkozrakost vystavuje děti riziku potenciálně oslepujících očních problémů v budoucnu, včetně odchlípení sítnice, glaukomu, časného šedého zákalu a myopické makulopatie, která je celosvětově hlavní příčinou slepoty.

Pobyt venku je pro oči prospěšný

Ačkoli genetika hraje roli v tom, u koho se krátkozrakost vyvine, prudký nárůst naznačuje, že ve hře mohou být i faktory životního prostředí. Mnozí odborníci poukazují na kombinaci zvýšeného množství času stráveného u obrazovek a méně času stráveného venku jako na faktory, které mohou u dětí zvyšovat riziko vzniku krátkozrakosti.

Proč by měl pobyt venku chránit před krátkozrakostí, nebo naopak práce zblízka ji zhoršovat? To není jasné. Jednou z myšlenek je, že sluneční světlo zvyšuje hladinu dopaminu v oku, který řídí rychlost růstu oka. Jiná teorie naznačuje, že kratší pozorovací vzdálenosti mohou podporovat abnormální růst oka. Představte si dlouhé období intenzivní práce na blízko, ať už před obrazovkou počítače nebo knihy, bez přestávek.

Ať už je příčina jakákoli, lékaři již pozorují dopad na své pacienty. Vidí příliš mnoho dětí s odchlípením sítnice. A to by se nemělo stávat.

Čas na reakci je v raném dětství, protože čím dříve se u dítěte krátkozrakost vyvine, tím větší je pravděpodobnost, že se u něj později v životě vyvine těžká krátkozrakost. Cílem je tedy oddálit začátek krátkozrakosti a zpomalit rychlost jejího vývoje, aby se dítě vyhnulo nejhorším komplikacím krátkozrakosti, jako jsou problémy se sítnicí.

Řešení pro zpomalení krátkozrakosti

Mezi možnosti zpomalení krátkozrakosti patří mimo jiné speciální multifokální kontaktní čočky.

Studie ukazují, že nové speciální kontaktní čočky mohou zpomalit progresi krátkozrakosti. Jedná se o jednodenní kontaktní čočky, které musí být naaplikovány optometristou nebo oftalmologem se specializovaným vzděláním. Např. kontaktní čočky MiSight od společnosti Coopervision.

Venkovní čtení, zóny bez obrazovek a další strategie

Nechte své děti například číst si venku. Získají jak dopamin z pobytu na slunci, tak více příležitostí přerušit soustředění na čtení nablízko. Místo toho, abyste jim připomínali, že mají dodržovat pravidlo 20-20-20 (každých 20 minut se na 20 sekund podívat o 20 metrů dál), dělají to instinktivně, protože přirozeně vzhlížejí k prolétajícím ptákům nebo veverkám, které se prohánějí po trávníku. Zkuste to, je to geniální.

Vytvořte si doma zóny bez obrazovek, které děti i dospělí dodržují. Modelování zdravých návyků je klíčem k tomu, aby si je osvojily i vaše děti. Pokud své chování změníte vy, vaše děti vás budou následovat.

Je to poselství, které by mělo slyšet více rodičů. Nedávná studie v USA zjistila, že jen polovina rodičů si uvědomuje, že čas strávený u obrazovky může mít vliv na zdraví očí jejich dětí.

Rostou obavy, že pandemie COVID-19 by mohla zvýšit míru krátkozrakosti v souvislosti s častějším používáním elektronických zařízení kvůli učení online. Lékaři od pandemie zaznamenali více případů suchého oka, šilhání a také krátkozrakosti.

 

Další blog