Doporučení
stye-330x220

I když většina případů ječného zrna nejsou nebezpečné a zahojí se samy do týdne, pokud jste někdy ječné zrno měli, víte, jak nepříjemné dokážou tyto rudé bouličky na očním víčku být.

Dobrá zpráva je, že existuje několik způsobů domácí léčby, které Vám mohou pomoci zbavit se ječného zrna rychleji - nebo alespoň zmírnit nepohodlí a otok, který ho často doprovází.

 

Léčba ječného zrna #1: Pečujte o čistotu svých víček

  • První věc, kterou byste měli udělat, když se Vám objeví ječné zrno, je umýt si oční víčka. Můžete k omytí použít trochu dětského šampónu, který nedráždí oči, rozpuštěného ve vodě na vatovém polštářku, žínce nebo odličovacím tamponu. Pak si oční víčka opláchněte teplou vodou a jemnými doteky si je osušte.
  • Nezapomeňte si umýt ruce nejen předtím, ale i poté, co jste se dotýkali ječného zrna a také si s nikým nepůjčujte ani ručník, ani žínku.
  • Vlhčené čistící ubrousky na oční víčka jsou další možností. Dají se koupit ve většině drogerií a lékáren bez lékařského předpisu.
  • Doporučuje se přestat si líčit oči po dobu, kdy máte ječné zrno, protože jeho zakrývání může prodloužit proces léčení. Také se zbavte starých líčidel nebo aplikátorů, které mohou být kontaminovány.
  • A pokud Váš zrak vyžaduje korekci, noste spíše brýle než kontaktní čočky po dobu, než se Vám ječné zrno zahojí.

 

Léčba ječného zrna #2: Přikládání teplých vlhkých obkladů

  • Léčbu ječného zrna můžete podpořit přikládáním teplých obkladů na 10 až 15 minut třikrát až čtyřikrát denně.
  • Někdo pro tento účel používá čajové sáčky, avšak pouhá čistá žínka namočená v teplé (ne horké) vodě bude mít stejný účinek a příprava je jednoduchá. Žínku vyždímejte, ať z ní nekape voda a pak ji přiložte na zavřené oči.
  • Cílem této metody je, aby ječné zrno dozrálo, podobně jako to znáte u uhříku. Ať se děje cokoliv, odolejte pokušení a nikdy se nepokoušejte si ječné zrno vymáčknout! Teplo obkladů často ječnému zrnu pomůže, aby se otevřelo, vysušilo a zahojilo samo bez toho, abyste si pohmoždili oční víčko nebo si možná infekci rozšířili tím, jak ho budete vymačkávat.

 

Jak zmírnit nepohodlí

  • Volně prodejné léky proti bolesti obsahující paracetamol nebo ibuprofen pravděpodobně léčbu neurychlí, ale mohly by zmírnit nepohodlí v případech, kdy je ječné zrno obzvláště obtěžující.
  • Oční lékař Vám také může pomoci se zmírněním bolesti spojené s ječným zrnem. Někdy se může rozhodnout, že chirurgicky otevře velké ječné zrno, aby zmírnil pocit nepohodlí a předešel závažné infekci.

 

Vyhledání lékařské péče

Ačkoliv Vám výše uvedené rady ve většině případů pomohou vyléčit ječné zrno celkem rychle, neváhejte kontaktovat očního lékaře pro další pomoc. Lékař Vám může předepsat mast na ječné zrno nebo doporučí jiný způsob léčby pro urychlení hojení.

Pokud se ječné zrno zhoršuje, má vliv na Váš zrak nebo ani po zhruba týdnu nemizí, navštivte očního lékaře, aby Vás vyšetřil a doporučil vhodnou léčbu. V některých případech mohou úporná ječná zrna vyžadovat chirurgický lékařský zákrok následovaný užíváním léků, které lékař předepíše.

 

Jak předcházet vzniku ječného zrna

Náležitá péče a hygiena očních víček může významně snížit riziko vzniku ječného zrna. Umývejte si oční víčka před tím, než jdete spát, zvláště používáte-li oční make-up.

A jestliže někdy trpíte blefaritidou, včasné ošetření tohoto problému u očních víček také může pomoci předejít vzniku ječného zrna.

 

Další blog