https://coopervision.com/blog/are-your-eye-drops-ok-to-use-with-contact-lenses
o

Existuje mnoho různých druhů očních kapek, z nichž většinu mohou používat i uživatelé kontaktních čoček. Avšak mnoho očních kapek by se nemělo nikdy dostat do oka ve chvíli, kdy má člověk nasazené kontaktní čočky. Jak poznáte, které to jsou?
Pokud chcete mít absolutní jistotu, ukažte kapky svému očnímu lékaři, aby Vám řekl, zda je můžete používat, pokud máte nasazené kontaktní čočky. Nechcete-li k lékaři jít, přečtěte si pečlivě informace v příbalovém letáku u různých druhů očních kapek a návod na jejich používání.

Kapky na předpis nebo volně prodejné
Pokud Vám oční lékař předepíše oční kapky, je důležité používat je podle doporučení. V naprosté většině případů, pokud není výslovně doporučeno jinak, je nutné si před aplikací očních kapek vyjmout kontaktní čočky. Je nutné vyčkat asi 15 minut, než si můžete čočky opět nasadit.
Používáte-li volně prodejné oční kapky a nemáte od svého lékaře žádné zvláštní pokyny, jak je bezpečně používat, nosíte-li kontaktní čočky, máme pro vás několik obecných doporučení:
• Mějte povědomí o tom, co nakupujete. Většinu volně prodejných očních kapek lze zařadit do jedné ze čtyř skupin: kapky na zarudnutí, kapky na alergie, kapky pro suché oči a kapky na zvlhčení kontaktních čoček.
• Vyvarujte se používání kapek, které slibují "zbavit se zarudnutí". Kapky, které snižují zarudnutí očí, obsahují látky nazývané "vazokonstriktory". Vyvolávají smrštění cév v bělmu. Mnoho lidí má rádo, když mají bělejší bělmo po aplikaci těchto kapek, ty ale nejsou vhodné pro uživatele kontaktních čoček. Tyto kapky mohou způsobit ukládání depozit na kontaktních čočkách a v průběhu času dokonce zarudnutí očí zhoršovat.
• Dodržujte pravidlo 15 minut u kapek používaných při alergiích. Většina očních kapek na alergie se na trhu nejdříve objeví jako léky na předpis. Tato léčiva mohou být pro uživatele kontaktních čoček, kteří trpí alergiemi, velmi užitečná. Bohužel některé složky v těchto kapkách by neměly přijít do přímého styku s kontaktními čočkami. Z tohoto důvodu a aby kapky maximálně pronikly do tkáně v oku, je nutné si kapky aplikovat do očí před nasazením kontaktních čoček a čekat 15 minut, než si můžete kontaktní čočky opět nasadit.
• Oční kapky na suché oči nejsou stejné jako zvlhčující kapky, tzv. "umělé slzy". Tyto dva druhy očních kapek je možné snadno zaměnit, jsou však velmi rozdílné. Kapky na suché oči jsou určené k tomu, aby zvlhčovaly oko, ne kontaktní čočku. Mnoho z těchto kapek obsahuje oleje nebo jsou poměrně husté. Mohly by dočasně nebo trvale zamlžit kontaktní čočky. Pokud máte suché oči, poraďte se se svým očním lékařem, které kapky jsou pro Vás nejvhodnější. Pokud Vám lékař nějaké oční kapky na suché oči předepíše, určitě Vás také upozorní na dodržování pravidla 15 minut. 
• Pečlivě si přečtěte informace na obalu kapek určených ke zvlhčení kontaktních čoček. Většina očních kapek určených k používání s kontaktními čočkami bude mít slova "kontaktní čočky" (pozn. překl. v angličtině "contacts") viditelně na štítku nebo přední straně obalu. Tyto kapky jsou určeny výlučně ke zvlhčování očí a povrchu kontaktních čoček s cílem zvýšit pohodlí uživatelů kontaktních čoček. Tyto kapky je možné používat tak často, jak potřebujete. Oční lékaři je v praxi často doporučují pro zvýšení pohodlí při nošení kontaktních čoček. 

Opravdu oční kapky potřebujeme?
Pokud nošení kontaktních čoček vyvolává zarudnutí očí, pocit suchosti, svědění nebo nepohodlí, možná je vhodné celou situaci konzultovat s očním lékařem. Ten může vybrat jiné kontaktní čočky, které budou lépe vyhovovat Vašim individuálním potřebám. Jednodenní kontaktní čočky by mohly pomoci zvýšit pohodlí Vašich očí a jejich používáním také předejdete ukládání bílkovin a alergenních usazenin, ke kterému dochází při opakovaném používání jednoho páru kontaktních čoček. Společnost CooperVision nabízí dvě značky jednodenních kontaktních čoček, a to MyDay® a clariti®.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.


 

Další blog