zajímavost
slzy

V některých společnostech má pláč možná negativní konotace, ale slzy jsou pro lidské tělo velmi důležité. Slzy představují přirozený způsob čištění a ochrany povrchu oka. Pláč také přináší úlevu od fyzického i emocionálního stresu.

Proč a jak pláčeme?

Pláč je přirozený způsob, jak se tělo zbavuje stresu a chrání povrch očí. Tento proces může ulevit od fyzické i psychické bolesti a udržuje čistotu tím, že oplachuje částečky, které se dostanou do očí. Slzy navíc poskytují ochrannou bariéru povrchu oka.

Slzy se tvoří v slzné žláze. Ze žlázy pak putují do slzných kanálků a nakonec na povrch oka. Tato cesta slz je důležitá pro zrak v mnoha ohledech a je prospěšná z několika důvodů.

 

Typy slz, které roníme

Lidé pláčou z mnoha důvodů, včetně fyzické bolesti, emočních okolností a jako reflex na nečistoty, které se dostanou do oka.

Ne všechny slzy jsou však stejné. Existují tři typy slz, které produkujeme. Patří sem následující:

Bazální slzy jsou určeny k ochraně rohovky a udržování výživy a vlhkosti očí. Jsou v očích po celou dobu, aby je chránily.

Emocionální slzy vznikají jako reakce na emocionální podněty, jako je sklíčenost, štěstí, strach a další.

Reflexní slzy jsou slzy, které pláčete, když se vám do oka dostane něco, jako je prach, špína, kouř nebo jiné částice. Tyto slzy pomáhají škodlivé částice odplavit.

 

Každý typ slz je důležitý pro vaše zdraví. Zde je pět důvodů, proč:

Pláč, ať už z důvodu fyzické nebo psychické bolesti a potřeb, má několik funkcí. Zde je pět největších výhod, které plynou z prolévání slz:

1. Slzy poskytují ochrannou bariéru pro oči.

Ačkoli nejde o váš "tradiční pláč", typ slz zvaný bazální slzy je velmi důležitý pro základ zdraví očí. Bazální slzy jsou v očích přítomny po celou dobu, aby chránily rohovku (povrch oka).

Tyto slzy čistí oči při každém mrknutí, což je důležité, aby se do očí nedostaly nečistoty. Udržují také oči zvlhčené a vyživené.

Slzný film, který pokrývá povrch oka, je také nezbytný pro přenos kyslíku a živin do očí.

2. Pláč oplachuje nečistoty a zbytky z očí.

I když bazální slzy odvádějí dobrou práci při zadržování nečistot, někdy se do nich přesto mohou dostat nečistoty - zejména v prašném nebo písčitém prostředí.

Pláč může pomoci oči od těchto dráždivých látek opláchnout, což je důležité pro prevenci nepříjemných pocitů a rizika očních infekcí. Předpokládá se, že tyto slzy obsahují velké množství protilátek, které chrání před bakteriemi.

A nemusíte se vždy nutit k pláči, abyste nečistoty dostali ven - tělo produkuje reflexní slzy, aby nečistoty vytlačilo. (Pokud se vám někdy stalo, že vám v oku uvízl kousek nečistoty nebo řasa, nebo jste si vložili kontaktní čočku naruby, možná jste si všimli, že vám oči začaly samy od sebe slzet).

3. Slzy pomáhají předcházet suchému oku

Zdravé množství slz je zásadní pro prevenci a boj proti suchosti očí. Důvodem je bariéra proti ztrátě vlhkosti, kterou slzy poskytují povrchu oka.

V některých případech se může stát, že člověk neprodukuje dostatečné množství slz nebo že slzy, které produkuje, nejsou funkční. To způsobuje stav nazývaný syndrom suchého oka. Syndrom suchého oka je velmi častý a  léčitelný.

Osoby, které trpí syndromem suchého oka, mohou mít rozmazané vidění, citlivost na světlo nebo pocit škrábání či pálení. Tyto příznaky se často léčí prostředky, jako jsou umělé slzy nebo masti, které pomáhají udržovat oči vlhké.

4. Pláč uvolňuje hormony, které zmírňují bolest

Při pláči se uvolňují hormony známé jako oxytocin a endogenní opioidy, které tělu nabízejí přirozený způsob, jak zmírnit bolest z fyzicky nebo psychicky stresujících situací.

Pokud jste někdy byli přetíženi nebo jste pociťovali extrémní tlak v práci či doma, možná jste měli nutkání plakat. A pokud se vypláčete, může vám to pomoci tím, že uvolníte veškeré napětí, které jste v sobě drželi.

5. "Dobrý pláč" obnovuje vaše emoce

Pokud vás někdy přítel povzbuzoval, abyste se "pořádně vyplakali", má to vlastně dobrý důvod. Když tělo zadržuje stres, touží po uvolnění nežádoucích emocí. Tohoto uvolnění můžete dosáhnout několika způsoby - cvičením, meditací a dalšími sebeuklidňujícími aktivitami. Dobrý pláč vám však může také dobře posloužit.

Katarzní uvolnění vám pomůže regulovat emoce a může vám zlepšit náladu. Chcete-li tuto výhodu využít, zkuste se podívat na emotivní film nebo televizní pořad nebo si přečtěte sentimentální knihu.

Z vnějšího pohledu vědci také zjistili, že pláč může lidi sbližovat - a že lidé mohou více důvěřovat člověku, který je emotivní, než tomu, který není.

 

Přijměte své slzy

Pláč je přirozený způsob, jak zklidnit silné emoce, vypláchnout oči od nečistot a zbavit se fyzického i psychického stresu. Ačkoli to může být v některých kulturách považováno za slabost, prolévání slz je ve skutečnosti velmi prospěšné pro vaše duševní i fyzické zdraví, včetně zdraví vašich očí a zraku.

Je důležité si uvědomit, že vaše tělo může potřebovat větší úlevu než jen pláč. Pokud se například nacházíte v neustálých stavech emočního vyčerpání, stresu nebo bolesti, možná budete muset vyhledat pomoc odborníka.

Pokud máte podezření, že máte oční infekci nebo částečky v očích, které slzy nedokážou smýt, obraťte se na očního lékaře. Nezapomeňte se také objednat k lékaři, pokud pociťujete nadměrné slzení nebo nedostatek slz v očích.

Další blog