informace
calcium

Lidé, kteří jedí více potravin bohatých na vápník, by měli být podle závěrů nedávné studie méně náchylní ke vzniku a rozvoji věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Ovšem počkat, neuváděla jiná zpráva pravý opak? Že nadměrné množství vápníku zvyšuje pravděpodobnost VPMD? Proč nám věda někdy dává tak rozporuplné informace?

Emily Chew, MD, vědkyně pracující v Národním institutu pro zrak, vysvětluje, že rozdílné výsledky mohou naznačovat, že studie nezahrnuje všechny aspekty problému. Dá se předpokládat, že žádná studie nepojímá celý "příběh". Vědci provádějí mnoho různých studií, aby získali jasnější, spolehlivější odpovědi.

"Uchýlit se k určitým závěrům příliš brzy po realizaci jedné studie může být nebezpečné," říká Dr. Chew. "Ještě prostě nemáme v ruce dostatek podkladů pro to, abychom mohli vápník brát v úvahu pro léčbu VPMD. Představte si studie jako jednotlivé kousky puzzle, které se postupně skládají dohromady, aby vytvořily větší obraz."

Ačkoliv je plánován další výzkum, Dr. Chew prohlásila, že vápník není něco, čeho je nutné se obávat v souvislosti s VPMD. Pacienti by měli pokračovat se současnými potravinovými doplňky obsahujícími vápník nebo stávajícími dietními zdravotními plány. "Návyky prospěšné pro naše celkové zdraví jsou dobré i pro naše oči. To znamená, že u lidí, kteří jedí nutričně bohatou stravu, cvičí a nekouří, je menší pravděpodobnost vzniku a rozvoje různých onemocnění včetně VPMD."

 

Mám brát potravinové doplňky obsahující vápník, pokud mám VPMD?

Poraďte se se svým lékařem předtím, než změníte svoje stravovací zvyklosti, týká se to i zvýšení příjmu vápníku v potravinách. Osoby s VPMD by měly konzultovat se svým lékařem, zda mají začít brát vitamínové doplňky.

 

Tipy, jak si udržet zdravé oči

Nejlepší způsob, jak se vyhnout onemocněním očí, jako je například VPMD, je dodržovat zdravý životní styl. Mezi návyky, které prospívají zdraví očí, mimo jiné patří:

  • Jíst zdravou stravu obsahující ovoce a zeleninu, zvláště tmavou listovou.
  • Nekouřit.
  • Chodit na pravidelné oční prohlídky, zvláště pokud máte v rodinné anamnéze VPMD nebo jiná oční onemocnění.
Další blog