informace
ječné zrno

Udělalo se vám něco, co vypadá jako pupínek na vnější nebo vnitřní straně očního víčka? Je to velice nepříjemné a nevzhledné? Může to být ječné zrno, odborně také nazývané hordeolum. Ječné zrno je infekce, způsobená nejčastěji bakteriemi - stafylokoky. I když to není vážný stav, může být velmi nepříjemný. Níže se dozvíte něco o původu, prevenci a léčbě ječného zrna. 

Stye - NHS (www.nhs.uk)[i]
 


 

  • ječné zrno je infekční
  • příčinou může být špatná výživa, nedostatek spánku, nedostatečná hygiena
  • nikdy ho "nevymačkávejte"
  • aplikujte teplý obklad 

Ječná zrna jsou nejčastěji způsobena ucpáním mazové žlázy u cibulky oční řasy. Prvními příznaky jsou bolest, zarudnutí a citlivost okolí žlázky. Někdy také oteče celé oční víčko. Příčinou může být špatná výživa, nedostatek spánku, nedostatečná hygiena a mnutí očí. Bakterie se totiž běžně nachází v nose a snadno se přenáší, když si mnete nos a potom oko. Ječné zrno je nakažlivé, takže je možné jej získat sdílením povlaků na polštáře, prostěradel, žínek nebo kosmetiky s infikovanou osobou.

Jak se mohu ječného zrna zbavit?

I když to může být lákavé, nikdy ječné zrno „nevymačkávejte“. Můžete tím rozšířit bakterie do dalších částí očního víčka a situaci jen zhoršit. Kombinace trpělivosti a občasného přiložení teplého obkladu je obvykle tím nejlepším řešením. Až bude zrno „zralé”, samo praskne. Pokud se stav do dvou týdnů nezlepší nebo se zhorší, měli byste kontaktovat lékaře. Lékaři někdy předepíší lokální antibiotika nebo drobným naříznutím uvolní obzvlášť zapouzdřená zrna. Pokud vám ječné zrno způsobuje problémy s viděním, je velmi bolestivé, krvácí nebo se nachází na vnitřní straně víčka, vyhledejte lékaře okamžitě.

Ječná zrna mohou vypadat velmi ošklivě, ale neovlivňují vidění a obvykle mizí během několika dnů až několika týdnů. Nezapomeňte udržovat oblast čistou, nepropichujte je a přikládejte teplé obklady. Pokud máte ječné zrno, není dobrý nápad nosit kontaktní čočky, protože tím můžete zvýšit dráždění a pokud zrno praskne, mohou se pod čočkou na oku zachytit bakterie. Pokud vám vadí, jak s ječným zrnem vypadáte, odolejte pokušení zamaskovat jej make-upem. Místo toho poslouží dobré tmavé sluneční brýle.

Obsah tohoto příspěvku na blogu nelze považovat za lékařskou radu, ani nenahrazuje doporučení lékaře. S konkrétními dotazy se obraťte na svého očního specialistu.

[i] Stye - NHS (www.nhs.uk) 

Další blog