Zajímavosti
taylor-heery-7tz7i7naq8c-unsplash_1

Zrak je neocenitelný - k čemu ale slouží obočí? Vypadá to, že je také velice důležité.

Obočí totiž chrání naše oči

Je překážkou pro pot, déšť či sníh, špínu a prach. Funguje jako filtr a akvadukt, jehož cílem je zabránit vnikání vlhkosti a nečistot do očí. Z anatomického hlediska pak tvar čela a obočí umístěného na výčnělku nad očima společně s očními víčky a řasami chrání váš zrak.

Ochrana zraku je samozřejmě tím nejdůležitějším úkolem obočí. Tyhle chlupaté žížalky jsou ale nezbytné i z dalších důvodů.

Podívejte se třeba na sebe v zrcadle a představte si, jak byste bez obočí vypadali. No, jen do toho. Počkáme.

Trochu divné, že?

A myslíte si, že by vás vaše rodina a přátelé bez obočí poznali?

Ono je totiž nesmírně důležité pro identifikaci obličeje

Chybějící obočí zkrátka narušuje schopnost našeho mozku rozeznávat tváře lidí.

V návaznosti na předchozí výzkum prokazující, jak důležitá je oblast kolem očí pro identifikaci obličeje, sledovali výzkumníci z Kalifornské státní univerzitu ve Fullertonu relativní roli očí, obočí a oblasti kolem očí při identifikaci obličeje. Účastníky studie požádali, aby rozhodli, zda obrázky dvou obličejů předvedených jim v krátkém sledu patřily téže osobě či různým lidem. Ve srovnání s případy, kdy se ani na jednom z obličejů nic nezměnilo, v případech digitálního odstranění obočí značně poklesl počet lidí, kteří rozpoznali, že předvedené fotografie zachycovaly tutéž osobu.

Obočí zvýrazňuje výraz tváře a je klíčem pro nonverbální komunikaci

Jak často jste schopni říci, co si někdo myslí, pouze na základě pohledu na jeho či její tvář?

Vaše oči a obočí sdělují vše - od šťastného pohledu široce rozevřených očí plného nadšení až po zamračený nesouhlas. Nonverbální signály jako výraz tváře a pozice těla (řeč těla) tvoří podstatnou část naší každodenní komunikace. Obočí vám pomáhá signalizovat, kdy jste pobaveni, zvědaví, skeptičtí, zmatení - a mnohem víc.

Tyto delikátní i méně delikátní signály mohou mít značný dopad na to, jak vás lidé vnímají a jak se vám daří navazovat k nim vztahy.

 

Obočí napomáhá definovat váš vzhled

A co myslíte, že mají všichni tito lidé společného?

  • Mexická malířka Frida Kahlo
  • Komici Groucho Marx a Eugene Levy
  • Modelka Cara Delevigneová
  • Hvězdy bojového umění Bruce Lee a Jet Li
  • Pan Spock ze seriálu Star Trek
  • Herci Sean Connery, Megan Foxová, Mun Kun-jong a Jack Nicholson
  • Mona Lisa, zvěčněná Leonardem da Vincim

Řada skutečných nebo fiktivních lidí je známa svým výrazným obočím - nebo nedostatkem téhož, jako v případě Mony Lisy. Ať už jste přívrženci módního obočí upraveného tvaru nebo ultra-mužného porostu, obočí zcela určitě váš vzhled definuje.

Další blog