(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Susanne Medeiros) https://www.aao.org/eye-health/news/when-do-you-need-antibiotics-pink-eye
bua


Lékaři často předepisují na zánět spojivek antibiotické oční kapky nebo masti. Ale antibiotika obvykle nepomohou. Vlastně mohou očím více uškodit než prospět.
Nová studie zveřejněná tento měsíc přichází se závěrem, že většina lidí se zánětem spojivek je nevhodně léčena. Asi 60% pacientů dostává antibiotické kapky do očí, ačkoliv antibiotika jsou zřídkakdy nutná pro léčbu této běžné oční infekce. Asi 20% dostává antibioticko-steroidní oční kapky, které mohou infekci prodloužit nebo zhoršit. Zánět spojivek, nebo-li konjunktivitida, je běžná oční infekce. Mezi možné projevy patří svědění a slzení očí, výtok a otok nebo zdrsnění pokožky očního víčka. Existují tři druhy nemoci: virová, bakteriální a alergická konjunktivitida.
Obvykle zánět spojivek vyvolávají viry. Antibiotika viry neničí. Také může být zánět spojivek alergickou reakcí na něco jako je pyl, roztoči, domácí mazlíčci, kontaktní čočky nebo kosmetika. Tento druh zánětu spojivek se zlepší, pokud odstraníte alergeny ze svého okolí. Antibiotika na alergie nezabírají.
Antibiotika mohou být prospěšná, pokud je zánět spojivek bakteriálního původu. I v těchto případech jsou však antibiotika málokdy nevyhnutelná, protože většina případů má lehký průběh a odezní i bez léčby během jednoho až dvou týdnů bez léčení.
Antibiotika mohou vyvolat problémy. Mohou způsobit svědění, štípání, pálení, otékání a zarudnutí očí. Jejich následkem se může zvýšit výtok z oka. A u některých osob mohou vyvolat alergickou reakci.
Kdo by měl použít na zánět spojivek antibiotika?
Antibiotické oční kapky nebo mast pro bakteriální zánět spojivek by mohly být užitečné v těchto případech:
•    Symptomy jsou závažné.
•    Imunitní systém pacienta je oslabený. K tomu může dojít, trpí-li člověk jinou nemocí, např. HIV/AIDS.
•    Infekce se po týdnu bez léčby nezačne zlepšovat.

Naučte se rozlišovat projevy tří druhů zánětu spojivek:

•    Virový zánět spojivek: Mezi symptomy může patřit slzení společně s nachlazením, chřipkou nebo bolavým krkem.
•    Alergický zánět spojivek: Mezi symptomy patří svědění očí, oteklá oční víčka a výtok z nosu nebo svědění v nose. Častěji se vyskytuje u osob, které mají ještě další alergické projevy, jako např. sennou rýmu nebo astma.
•    Bakteriální zánět spojivek: Mezi symptomy patří hustý, často žlutozelený výtok, který přetrvává po celý den (obvykle bez nachlazení nebo chřipky).
 

Další blog