https://coopervision.com/blog/special-occasion-contact-lenses
g

Svatba, dovolená nebo den strávený na sjezdovce mohou být situace, kdy byste možná nejraději na chvíli odložili dioptrické brýle. Pro většinu lidí je možnost příležitostného nošení kontaktních čoček dostupná. 

Jak kontaktní čočky pro občasné nošení získat
K tomu, abyste si mohli pořídit kontaktní čočky pro občasné nošení, je nutné mít předpis od očního lékaře. Barevné a kostýmní kontaktní čočky se dají někdy koupit přes internet nebo na pouličních trzích. Toho se vyvarujte, mohlo by to skončit vážnou oční infekcí. Vždy nakupujte kontaktní čočky v obchodě, kde požadují kopii Vašeho aktuálního předpisu od očního lékaře nebo u něj předepsání sami ověří.
Také byste si nikdy neměli půjčovat kontaktní čočky od někoho jiného, ani výjimečně pro zvláštní příležitosti - i když jsou úplně nové. Kontaktní čočky se totiž vybírají na základě přesné velikosti a tvaru oka.
A máme pro Vás ještě jedno doporučení: domluvte si termín návštěvy u lékaře minimálně dva týdny před samotnou událostí, abyste měli jistotu, že požadované čočky jsou na skladě a Vy budete mít čas si je předem vyzkoušet, že Vám sedí. 

Které čočky jsou nejlepší pro příležitostné nošení
Promluvte si s lékařem o tom, pro jakou příležitost kontaktní čočky potřebujete, aby pro Vás mohl vybrat nejvhodnější typ. Pokud se například chystáte někam za sluncem a nechcete utrácet za dioptrické sluneční brýle, jednodenní kontaktní čočky Vám poslouží bez zbytečných starostí, použitý pár jednoduše vyhodíte. Na cesty do zahraničí se jednodenní kontaktní čočky hodí skvěle, protože s sebou nemusíte vozit fyziologický roztok. Silikon-hydrogelové čočky, jako například "clariti® 1 day", jsou nabízené v široké škále parametrů, které vyhoví naprosté většině předepsání od lékaře a navíc se můžete těšit z faktu, že jsou vyrobené z nejzdravějšího materiálu.*
Kontaktní čočky "MyDay® 1 day" jdou dalším skvělým tipem při výběru čoček pro příležitostné nošení, protože jsou nádherně měkké, přesto jejich aplikace i vyjmutí zůstávají stále snadné.
Nejste-li si jistí, který typ kontaktních čoček je pro Vás nejvhodnější, může Vám pomoci krátký dotazník: https://coopervision.cz/vyhledat-vhodne-kontaktni-cocky.

* Silikon hydrogelové kontaktní čočky umožňují díky vyšší propustnosti kyslíku v porovnání s hydrogelovými materiály minimalizovat nebo dokonce vyloučit projevy a symptomy spojené s hypoxií během doby jejich nošení.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujet svého lékaře.
 

Další blog