cv_blogs_healthyvision_1

S květnem přichází delší dny, čas jarních květin a zdravý zrak! Připojte se k nám a NEI (Národní institut zraku v USA) a oslavme společně Měsíc zdravého zraku tím, že zdraví očí stanovíte jako prioritu svou a své rodiny. Zdravý zrak je často brán jako samozřejmost, proto v roce 2003 zavedla NEI Měsíc zdravého zraku, aby obeznámila obyvatele USA s následujícími kroky, které jim mohou pomoci ochránit zrak.

Nechte si oči vyšetřit rozkapané
Mnoho lidí dbá na to, aby chodili pravidelně k zubaři nebo k praktickému lékaři, ale návštěva očního lékaře je neméně důležitá. I když Vám zrak dobře slouží, podrobná prohlídka očí spojená s jejich rozkapáváním je jediná cesta, jak s jistotou zkontrolovat Váš zrak. Mnoho očních problémů jako je např. glaukom, oční vady spojené s diabetem nebo věkem podmíněná makulární degenerace se v počátečním stadiu neprojevují a jsou v těchto počátečním stádiích daleko lépe léčitelné. Na vyšetření rozkapaných očí vemte i své děti. Podle AOA (Americká optometrická asociace) má každé čtvrté dítě v USA navštěvující základní školu neodhalený zrakový problém.  

Seznamte se s Vaší rodinnou historií
Možná máte po matce zelené oči, ale víte, že jste po ní také mohli zdědit glaukom? Mnoho nemocí je dědičných, takže určitě obeznamte svého očního lékaře s rodinnou anamnézou zraku, aby bylo možné určit zvýšené riziko některých onemocnění.

Chraňte si své oči
Každý den dojde v USA k 2000 poranění očí v zaměstnání a asi k 4000 očních zranění doma. Je mnohem snažší těmto zraněním předcházet než je léčit, proto určitě používejte ochranné oční pomůcky, když pracujete s nějakými nástroji v práci nebo doma. Poranění očí jsou také běžná při sportu. Avšak i během sportování si můžete své oči chránit použitím vhodných ochranných brýlí. 

Noste sluneční brýle
Jednoduchá věc jako sluneční brýle na očích, když jdete ven, Vás může ochránit před krákodobými problémy jako je např. fotokeratitida (od slunce popálená rohovka) nebo i dlouhodobými potížemi jako je katarakta, makulární degenerace nebo pterygium. Důležité je, aby Vaše sluneční brýle zastavily 99-100% jak UVA, tak i UVB paprsků.

Žijte zdravě
Je-li zdraví Vaší prioritou, pomůže to celému Vašemu tělu včetně očí. Udržování zdravé váhy snižuje riziko poruch zraku u diabetu. Zdraví Vašich očí můžete podpořit tím, že nekouříte a jíte zdravé potraviny bohaté na vitamíny a omega-3 mastné kyseliny. Trpíte-li nějakým chronickým onemocněním, určite to zkonzultujte se svým očním lékařem, můžete tak předejít některým očním potížím.

Tyto kroky mohou pomoci zabránit ztrátě zraku a podpořit zdraví očí po celý život. Nezapomeňte se o Měsíci zdravého zraku zmínit mezi přáteli a rodinou! Můžete náš článek zveřejnit na Twitteru nebo Facebooku nebo můžete pro více informací a materiálů navšívit webové stránky NEI v angličtině nebo jiné zdroje.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog