informace
presbyopia-web

Brýle na čtení

Pokud je presbyopie Váš jediný problém se zrakem (netrpíte ani krátkozrakostí, ani dalekozrakostí nebo astigmatismem), brýle na čtení by měly být vše, co potřebujete. Brýle na čtení pomáhají u problémů s viděním na blízko tím, že lámou světlo (tzv. refrakce) předtím, než se dostane do oka. Je možné je zakoupit i bez lékařského předpisu, avšak počet dioptrií u brýlí na čtení, které potřebujete, by měl být stanoven během oční prohlídky.

 

Bifokální, trifokální nebo progresivní brýlové čočky

Pokud již nosíte dioptrické brýle ke korekci nějakých zrakových potíží, je nyní možná vhodný čas pro bifokální, trifokální nebo progresivní brýlové čočky.

  • Bifokální brýlová skla korigují vidění na blízko i na dálku. Přechod, který může a nemusí být viditelný, odděluje obě korekční zóny. Spodní část slouží k refrakci světla pro vidění na blízko. Horní část pak láme světlo tak, aby umožnilo vidět vzdálené objekty.
  • Trifokální brýlová skla se skládají ze tří částí pro korekci vidění na blízko, na střední vzdálenost a na dálku.
  • Progresivní brýlové čočky korigují vidění podobně jako bifokální a trifokální. Avšak namísto zřetelných přechodů mezi jednotlivými korekčními zónami se refrakce čočky mění postupně odshora dolů.

 

Kontaktní čočky

Někteří lidé dávají přednost kontaktním čočkám před dioptrickými brýlemi. Existují dva typy kontaktních čoček, které pomáhají při presbyopii:

  • Monovize. U těchto čoček je u jednoho oka nastavena korekce vidění na dálku a u druhého na blízko. Na kontaktní čočky typu monovize je třeba si zvyknout a naučit mozek vidět tímto způsobem. Někteří lidé mohou mít při jejich nošení pocit, že ztrácí schopnost odhadnout vzdálenost předmětů nebo rychlost.
Další blog