informace
presbyopie

Potřebujete vidět na blízko, na dálku i mezi tím? Uvažovali jste o multifokálních kontaktních čočkách? Tyto typy kontaktních čoček jsou speciálně navrženy pro korekci zrakových problémů spojených s presbyopií. Presbyopie je zraková vada související s věkem, kdy oko již nedokáže zaostřit na blízké předměty. Nehledě na to, zda již kontaktní čočky nosíte, multifokální kontaktní čočky mohou být při presbyopii zajímavou volbou, jak se vyhnout používání brýlí.

 

Co jsou multifokální kontaktní čočky?

Multifokální kontaktní čočky mají konstrukci s více dioptrickými zónami v jediné čočce. Díky tomu lidé s presbyopií opět vidí na všechny vzdálenosti. Multifokální kontaktní čočky pro vás existují, ať už trpíte krátkozrakostí, dalekozrakostí a nebo máte astigmatismus. Multifokální kontaktní čočky vám umožní bez brýlí vypadat a cítit se sami sebou.

 

Typy multifokálních kontaktních čoček

Multifokální kontaktní čočky se vyrábějí z měkkých materiálů (měkké čočky) i tvrdých plynopropustných materiálů (RGP neboli tvrdé kontaktní čočky). Stejně jako multifokální brýle jsou i multifokální kontaktní čočky navrženy tak, aby zahrnovaly dioptrické hodnoty jak na dálku, tak na blízko, ale na rozdíl od brýlí jsou oblasti na dálku i na čtení navrženy tak, aby byly okem přes kontaktní čočkou vidět současně. Jakmile si oči (a mozek) zvyknou na nošení multifokálních kontaktních čoček, vyberou si potřebnou korekci k jasnému vidění na každou vzdálenost.

Multifokální kontaktní čočky, dostupné jako jednodenní čočky, nebo čočky na opakované používání, jsou vhodné pro téměř každé hodnoty korekce1. K dispozici je mnoho různých typů designu multifokálních čoček a každému vyhovují jiné možnosti. Chcete-li vybrat nejvhodnější design čoček, promluvte si se svým očním specialistou, který prozkoumá vaše potřeby a doporučí nejlepší možnost.

Osoby, které v současnosti nosí kontaktní čočky a uvažují o přechodu na multifokální kontaktní čočky, mohou zažívat stejné pohodlí, jaké mají se svými současnými jednoohniskovými čočkami.

 

Multifokální kontaktní čočky mají pro uživatele určité výhody

Na rozdíl od multifokálních brýlí, u kterých se uživatel musí dívat dolů, aby mohl číst, uživatelé multifokálních kontaktních čoček vidí stejně bez ohledu na směr pohledu. Díky tomu mají uživatelé použitelné vidění v celém zorném poli, které by v brýlích nezískali.

90 % osob s presbyopií říká, že „si přejí, aby se jejich vidění nezměnilo“2. Multifokální kontaktní čočky jsou navrženy tak, aby uživatelům poskytovaly přirozenější vidění, podobné jejich vidění před presbyopií, aby si mohli i nadále užívat životní styl, který měli dříve.

Pocity svobody, sebevědomí a mládí dávají multifokální kontaktní čočky těm, kteří je používají místo multifokálních brýlí.3

 

Alternativy multifokálních kontaktních čoček

Pokud uvažujete o pořízení kontaktních čoček je při dalších rozhodnutích v péči o zrak váš oční specialista nejlepším spojencem. Pomůže vám najít ty správné možnosti korekce, které by vyhovovaly vašemu životnímu stylu, a v prvních měsících vás bude sledovat, aby se ujistil, že volba byla správná.

 

  1. Data ze souboru, CooperVision 2020. Databáze pokrytí korekcí (Rx), n=101 973 ve věku 14 až 70 let

  2. Data ze souboru, CooperVision 2021. Výzkum MF.

  3. Data ze souboru, CooperVision 2021. Průzkum presbyopie u 1182 spotřebitelů ve věku 40–65 let, Verve, prosinec 2020.  Vše současní nositelé multifokálních kontaktních čoček (484); Francie (122); Německo (91); Itálie (149); Spojené království (122).  Vše současní nositelé multifokálních brýlí, ale kteří nenosí multifokální kontaktní čočky (698); Francie (235); Německo (171); Itálie (131); Spojené království (161).  Statisticky významné p < 0,05

 

Kontaktní čočky MyDay a Biofinity jsou zdravotnický prostředek určený pro korekci ametropie. Čtěte pozorně příbalovou informaci.

Další blog