Zajímavosti
cibule-cisti-cevy-a-tepny_shutterstock

Vliv výživy na podporu zdraví očí je dobře zdokumentován v mnoha vědeckých studiích a výzkumech. Existují určité potraviny, které chrání zdraví očí a také snižují výskyt očních onemocnění jako je například makulární degenerace a katarakta. Co se týká zeleniny, která pozitivně působí na zrak, zcela určitě nám na mysl přijde brokolice, kapusta, špenát, mrkev a růžičková kapusta. Pravděpodobně však budete překvapení, když se dozvíte, že i cibule patří do skupiny potravin, které jsou prospěšné pro náš zdravý zrak. Cibule mívá často špatnou reputaci, někteří lidé ji nesnáší, protože je při krájení cibule štípou oči. Nicméně, uvědomili jste si někdy, že tato potravina je plná živin, vitamínů a minerálů, které mají pozitivní účinek na zdraví zraku? Pokud je tato informace pro Vás nová, v dalším textu uvádíme několik příkladů, jak blahodárně cibule působí na zdraví očí.

Cibule patří do skupiny zeleniny známé jako Allieae. Tato potravina je známá jako jedna z nejběžněji pěstovaných druhů zeleniny, její blízcí příbuzní jsou pažitka, česnek a čínská cibule (pozn. překl.: obdoba naší jarní cibulky s natí), abychom jmenovali alespoň některé. Tyto druhy zeleniny náleží do podskupiny potravin bohatých na fytochemikálie. Ty jsou pro naše zdraví  prospěšné, neboť chrání srdce a imunitní systém před volnými radikály, které ničí zdravé buňky v těle. V dalším textu se můžete dočíst o prospěšnosti cibule pro zdraví očí:

PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ OČÍ

Cibule obsahují sloučeniny sulfuru, které zodpovídají za tvorbu důležitého antioxidantu, který je nepostradatelný pro uchování zdravých očí a nazývá se L-Glutathion. Tento konkrétní antioxidant chrání oči před oxidativním poškozením tím, že chrání a posiluje oční čočky. Tato antioxidační ochrana snižuje výskyt očních chorob jako je například katarakta, makulární degenerace a glaukom. Díky tomu, že konzumace cibule zvyšuje hladinu L-Glutathionu v těle, může pak tento důležitý antioxidant působit jako ochrana čočky a přispívat ke snížení rizika vzniku katarakty. Červené cibule navíc obsahují quercetin, další nepostradatelnou látku, která pozitivně působí na slabý zrak a chrání před vznikem katarakty.

PŘÍNOS PRO CELKOVÉ ZDRAVÍ

Cibule obsahují látku quercetin, která pozitivně působí na srdce a snižuje riziko nádorových onemocnění. Cibule  také dává příslib využití v souvislosti se svými hypoalergenními vlastnostmi. Osvědčuje se například během laboratorních výzkumných prací jako antihistaminikum, které pomáhá předcházet alergickým reakcím v těle. V cibulích dále najdeme složku, která se nazývá inulin. Tato látka je ve vodě rozpustná forma vlákniny, která má pozitivní účinek na podporu zdravého fungování trávicího systému a tím předchází mnoha trávicím potížím. Děje se tak díky skutečnosti, že vyživuje prospěšné bakterie v trávicím traktu. Výzkum ukazuje, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako je například cibule, snižuje v žaludku počet bakterií, které způsobují žaludeční vředy. Proto je cibule vhodným výživovým přípravkem při léčbě žaludečních vředů.

Další blog