(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Celia Vimont) http://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/does-fish-oil-help-dry-eye
vystrizek

Zatímco umělé slzy nebo masti jsou považovány za běžné přípravky k ošetření suchých očí, studie ukazují, že i konzumace doplňků s omega 3 mastnými kyselinami může přinést úlevu. Omega 3 oleje mají schopnost zlepšit v oku funkci Meibomových žláz, které vytvářejí olejnatou složku slz. Zlepšená činnost těchto žláz může ulevit od symptomů suchých očí.

Syndrom suchého oka se stává běžnějším, jak člověk stárne. Problém vyvstává, když oko není schopné udržet si zdravý slzný film. Syndrom suchého oka může být vyvolán hormonálními změnami, které přicházejí v období menopauzy. Existuje ještě množství dalších příčin. Patří mezi ně suché podmínky prostředí nebo pracovního místa (jako jsou vítr nebo klimatizace); vystavení se slunci, kouření nebo pasívní kouření; nebo léky na nachlazení nebo alergie.

Národní institut zraku (v USA) vydal prohlášení, že u některých pacientů se syndromem suchého oka mohou potravinové doplňky nebo potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny (např. maso z tuňáka) snížit projevy podráždění.

Mluvčí Americké akademie oftalmologie Stephanie Marioneaux, MD, pro "The New York Times" uvedla, že se předpokládá, že omega 3 látky v rybím oleji mají schopnost snížit zánětlivost. Pokud zánět očního víčka nebo povrchu oka zhoršuje syndrom suchého oka, dává smysl, že doplněk výživy může s tímto problémem pomoci. "Syndrom suchého oka je velmi komplexní záležitost, a zatím nemáme lék," řekla. "Léčení zánětu však může přispět k zlepšení některých symptomů."

Studie pod názvem "the Women's Health Study" (pozn. překl. studie o zdraví žen) zahrnující více než 32000 žen publikovaná v roce 2005 ukázala, že ženy, které konzumují většinu omega 3 tuků z ryb, měly o 17% nižší riziko vzniku syndromu suchého oka v porovnání s ženami, které jedly málo nebo žádné mořské produkty. Novější studie vědeckého periodika the International Journal of Ophthalmology potvrdila, že omega 3 mastné kyseliny "hrají nespornou roli u syndromu suchého oka."

Omega 3 oleje mohou pomoci i při léčbě dalších očních potíží. Oleje mohou přispět k redukci růstu abnormálních cévek, které se objevují u věkem podmíněné makulární degenerace a dalších onemocnění, kde dochází k vaskularizaci sítnice.

Poraďte se se svým lékařem, zda jsou omega 3 doplňky stravy pro Vás vhodné.

Další blog