eyebrows

Zrak jako smysl má velkou sílu – ale na co máme obočí? Ukazuje se, že i to je překvapivě důležité!

Obočí pomáhá chránit Vaše oči

Ať už se potýkáte s vlastním potem, s deštěm nebo sněhem, špínou nebo prachem, Vaše obočí je jako filtr a má tvar potřebný k tomu, aby chránilo Vaše oči před vlhkostí a drobnými částečkami. Z anatomického pohledu je tvar Vašeho čela a obočí, které je umístěno na jeho spodním okraji dohromady s očními víčky a řasami ochranou pro Vaše oči. 

Ochrana očí je samozřejmě nejdůležitější úkol, které obočí plní. Ale tyto zázraky z chloupků toho umí mnohem víc. Zkuste se na sebe například podívat do zrcadla a představte si, jak byste vypadali bez obočí. Jen to zkuste. Počkáme.

Myslíte, že by Vás Vaše rodina a přátelé poznali bez obočí? Z průzkumu publikovaném v časopisu „Journal of Vision“ (červen 2013) vyplývá, že je velmi pravděpodobné, že by Vás nepoznali, nebo alespoň ne okamžitě.

Obočí je velmi důležité pro rozpoznání Vašeho obličeje

V krátkosti, chybějící obočí narušuje schopnost našeho mozku rozpoznávat obličeje. Na předchozí průzkum, který ukazuje, jak důležité je obočí pro rozpoznání určitého obličeje, navázali na California State University ve Fullertonu a zabývali se relativní rolí očí, obočí a oblasti očí při rozpoznávání obličeje. Vědečtí pracovníci se dotazovali účastníků průzkumu, aby rozhodli, zda obrázky dvou obličejů ukázaných jeden po druhém jsou tatáž osoba nebo dva různí lidé. Ve srovnání se situací, kdy nebyly obličeje nijak změněny, v okamžiku, kdy bylo obočí z jednoho obličeje digitálně odstraněno, významně poklesl počet dotazovaných, kteří rozpoznali, že se na obou obrázcích jedná o tu samou osobu. 

Obočí podtrhuje výraz obličeje a je klíčem neverbální komunikace

Jak často se Vám stává, že můžete říct, co si druhý myslí pouze a jen na základě výrazu očí? Vaše oči a obočí umí vyjádřit nepřeberné množství výrazů, od šťastného rozrušení s doširoka otevřenýma očima až po zamračený výraz vyjadřující nespokojenost. Neverbální projevy jako jsou výraz obličeje a postoj těla (tzv. řeč těla) mají velký podíl na naší každodenní komunikaci. Vaše obočí Vám může pomoci ukázat, že jste pobavení, zvědaví, skeptičtí, zmatení a ještě mnohem víc. Tyto projevy, jemné i méně jemné, mají velký vliv na to, jak Vás ostatní vnímají a jak se Vás dotýká chování ostatních. 

Obočí může definovat Váš vzhled

Schválně hádejte, co mají všichni tito lidé společného?

 Mexická malířka Frida Kahlo

 Komici Groucho Marx a Eugene Levy

 Modelka Cara Delevingne

 Mistři bojových umění Bruce Lee a Jet Li

 Pan Spock ze ságy Star Trek

 Herci Sean Connery, Megan Fox, Moon Geun Young a Jack Nicholson

 Mona Lisa, jak ji namaloval Leonardo da Vinci

Skuteční nebo fiktivní, mnoho lidí je známo pro své výrazné obočí – nebo pravý opak jako v případě Mony Lisy. Ať už preferujete módní vytvarované obočí nebo výrazně mužný vzhled, obočí Vám zcela určitě může pomoci definovat Váš vzhled.

Na něco jsme zapomněli?

Co napadá Vás, když se řekne obočí? Napište nám svůj komentář!

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog