nikdy nekupujte dekorativní kontaktní čočky bez lékařského předpisu
laura-butler-new-spotlight-size

Pouhých deset hodin poté, kdy si poprvé nasadila pár barevných kontaktních čoček zakoupených v obchodu se suvenýry, ucítila Laura Butler z Parkersburgu v Západní Virginii podle svých slov "výraznou bolest v obou očích". "Protože jsem se o nákupu kontaktních čoček neporadila s odborníkem, přisály se mi k oku jako přísavka."

Barevné kontaktní čočky jsou po celý rok oblíbeným řešením pro toho, kdo si chce změnit barvu své duhovky. Každý rok na Halloween se však objeví příval lidí, kteří používají barevné kontaktní čočky, aby si vylepšili své masky.

Bohužel jen málo z nich si je vědomo rizik spojených s těmito čočkami. "Většina lidí věří, že jedná-li se o dekorativní kontaktní čočky, není u nich nutná stejná úroveň péče nebo starostlivosti jako u standardních čoček, protože jsou volně prodejné nebo se dají zakoupit na internetu," říká Thomas Steinemann, MD, profesor oftalmologie z Case Western Reserve University v Clevelandu. "Pravda je však úplně jiná."

Ve Spojených Státech je nelegální prodávat jakékoliv kontaktní čočky bez lékařského předpisu. Všechny kontaktní čočky jsou považovány za zdravotnické pomůcky, u kterých je vyžadován lékařský předpis a vhodný typ by měl doporučit oční specialista. "Mnoho kontaktních čoček, které lze zakoupit online nebo v salonech krásy, v obchodech s drobným zbožím nebo ve stáncích s doplňky pro Halloween, není schváleno FDA (pozn.překl.: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) a tudíž jsou prodávané nelegálně," vysvětlil Dr. Steinemann. Obchodníci, kteří prodávají kontaktní čočky bez lékařského předpisu, porušují zákon a mohli by být za jeho porušování pokutováni.

Nikdy si nekupujte barevné kontaktní čočky v obchodě, kde po Vás nepožadují lékařský předpis. I když máte výborný zrak, je nutné jít na oční prohlídku a získat lékařský předpis od očního specialisty předtím, než si nasadíte nějaký druh kontaktních čoček. V případě Laury Butler způsobily kontaktní čočky infekci, po které jí zůstala jako památka abraze rohovky. "Bylo to velmi bolestivé a musela jsem čtyři týdny brát léky a nemohla jsem řídit kvůli zhoršenému zraku osm týdnů," uvedla. " Nyní mám na rohovce jizvu, poškozený zrak a povislé oční víčko."

Kontaktní čočky na Halloween nebo i jindy v průběhu roku můžete nosit bezpečně, budete-li dodržovat tato pravidla:

  • Jděte na oční prohlídku k očnímu lékaři, který má příslušné vzdělání a který Vám vyšetří a změří obě oči a poučí Vás ohledně vhodného zacházení s kontaktními čočkami.
  • Vyžádejte si u něj platný lékařský předpis, který obsahuje informace o značce výrobku, naměřené hodnoty pro kontaktní čočky a datum, do kdy je platný.
  • Barevné kontaktní čočky nakupujte jen v obchodě, kde požadují při nákupu lékařský předpis.
  • Dodržujte pravidla pro zacházení a péči o kontaktní čočky při jejich čištění, dezinfekci a nošení.
  • Nikdy si s nikým kontaktní čočky navzájem nepůjčujte.
  • Dodržujte termíny následných prohlídek, na kterých se domluvíte se svým očním lékařem.

Pokud si všimnete zarudnutí, opuchnutí, nadměrného výtoku, bolesti nebo jiného projevu nepohodlí souvisejícího s nošením kontaktních čoček, vyjměte si je z očí a neprodleně vyhledejte pomoc očního lékaře. Oční infekce se mohou vyvinout do vážného stavu velmi rychle a někdy pak bývá poškození oka nevratné.

 

 

 

Další blog