sleeping_in_contacts

Spaní s kontaktními čočkami zvyšuje riziko závažných očních infekcí šest - až osmkrát. Jedná se o jednu z nejčastějších a riskantních věcí, kterou uživatelé kontaktních čoček z řad dospívajících i dospělých dělají. Nezáleží přitom na tom, jestli používáte čočky s delší dobou použitelnosti nebo jestli s nimi usnete nedopatřením nebo jen občas.

Nevěříte statistikám? Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedávno zveřejnilo zprávu obsahující odstrašující příběhy dospívajících a dospělých, kteří spali s kontaktními čočkami a vážně si poškodili zrak.

  • 57letý muž nosil jedny kontaktní čočky po dobu dvou týdnů. Pravidelně v nich spal, neprováděl jejich každodenní dezinfekci, až skončil na pohotovosti. Měl bolesti a neviděl dobře. V obou očích se mu objevila infekce. Jedno oko na léčbu zareagovalo, pro  navrácení zraku do pravého oka však musel podstoupit operaci.
  • 59letý muž, který spal s kontaktními čočkami během dvoudenního loveckého výletu, si přivodil abrazi rohovky. Myslel si, že se mu oči samy zahojí až do chvíle, kdy si je ručníkem utíral po sprchování. Uslyšel prasknutí a pak ho začalo bolet oko. Měl v oku velký proražený vřed na rohovce, otevřenou ránu. Pro záchranu oka musel akutně podstoupit chirurgický zákrok.
  • 34letý muž, který spal s kontaktními čočkami několik nocí v týdnu a byl s nimi plavat, onemocněl vzácnou a na léčbu obtížnou infekcí, která se nazývá akantamébová keratitida. Po dobu několika měsíců musel podstupovat lokální antivirovou a antibakteriální léčbu, než opět viděl bez potíží.
  • 17letá dívka spala s kontaktními čočkami, které si v obchodě zakoupila bez lékařského předpisu. V jednom oku se jí udělal rohovkový vřed. Léčba jí navrátila zrak, avšak jizva na rohovce zůstala.

Pokud člověk nosí a stará se o kontaktní čočky dobře, poskytují bezpečnou a efektivní korekci zraku; odhaduje se, že v USA asi 45 milionům Američanů. Každým rokem se však objevují tisíce případů infekcí, protože lidé čočky nenosí a nepečují o ně podle pokynů.

Thomas Steinemann, MD, spoluautor zprávy CDC, se domnívá, že oblíbenost kontaktních čoček přispívá k volnějšímu přístupu, který mnoho lidí zaujímá ke zdravotním pomůckám, které používají každý den.

"Běžně u lidí není vidět, že by si uvědomovali riziko, které na sebe berou, pokud se o své kontaktní čočky nestarají podle doporučení," říká. "Pacienti někdy mohou být trochu blazeovaní, co se týká zacházení s kontaktními čočkami. Ty však jsou zdravotní pomůckou, která se vkládá do oka, a proto je nutné poslouchat, co říká lékař."

 

V roce 2015 se uskutečnil průzkum pod hlavičkou amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a v něm se 99 % uživatelů kontaktních čoček přiznalo k minimálně jednomu špatnému návyku souvisejícímu s péčí o kontaktní čočky, mimo jiného zmínili: 

  • plavání nebo koupání se s kontaktními čočkami v očích,
  • čištění kontaktních čoček v kohoutkové vodě,
  • nedostatečné mytí rukou před manipulací s kontaktními čočkami,
  • a opakované používání čistícího roztoku.

Každý třetí uživatel připustil, že někdy spal s kontaktními čočkami.

"Prostě to nedělejte," nabádá Dr. Steinemann. "To je to, co neustále zdůrazňuji svým pacientům. Nespěte v kontaktních čočkách. Ani zdřímnutí na chvíli. Pečujte o své oči a berte péči o kontaktní čočky vážně."

 

 

Další blog