contact-lens-hygiene

Zdá se logické, že pokud je možné pít vodu po litrech, měla by být dostatečně dobrá i pro uchovávání kontaktních čoček. Není tomu však tak, proto to nedělejte! Na poli lékařských technologií mívá věda někdy navrch nad selským rozumem. Ukázkovým příkladem je péče o kontaktní čočky. Na zdánlivě čistých místech se vyskytují miliony malinkých mikrobů, které není možné uvidět pouhým zrakem. Vaše střeva si s nimi možná poradí, ale když se tito malí tvorové "připletou" ke kontaktním čočkám, můžou Vám způsobit vážné problémy. Naštěstí tomu můžete předejít, když budete dodržovat rady očního lékaře. Jestliže už uplynula nějaká doba od chvíle, kdy jste rady slyšeli nebo si nejste jistí, zda je správně dodržujete, nabízíme Vám jako pomoc "tahák", kde se dozvíte, co dělat a co nedělat ve věci péče o kontaktní čočky.

 

Co dělat…

… Mýt si ruce před tím, než se budete dotýkat svých očí nebo kontaktních čoček.

… Dodržovat doporučení lékaře, co se týká vhodné péče o kontaktní čočky.

… Vylít VŠECHEN dezinfekční roztok z pouzdra na kontaktní čočky, vymýt pouzdro čerstvým roztokem a nechat ho vyschnout na vzduchu po dobu, kdy máte kontaktní čočky v očích.

… Promnout a opláchnout. V dlani si čočky promněte v dezinfekčním roztoku pomocí ukazováčku druhé ruky a pečlivě je v roztoku opláchněte předtím, než je na noc ponoříte do čerstvého  roztoku, kterým naplníte čisté pouzdro. 

… Každé 3 měsíce pouzdro nahradit novým.

… Vyjmout si kontaktní čočky před tím, než půjdete plavat a poté si buď nasadit nový pár nebo použít čočky znovu v souladu s režimem výměny.

… Chodit pravidelně na oční prohlídky.

… Nasazovat si kontaktní čočky před líčením a vyjímat je před odličováním.

… Před nasazováním čočky vždy důkladně prohlédnout, zda jsou čisté a nepoškozené.

 

Co nedělat…

… Uchovávat kontaktní čočky v něčem jiném než v pouzdru na kontaktní čočky naplněném čerstvým dezinfekčním roztokem. Solný roztok, ani zvlhčující kapky nejsou dezinfekční roztok pro kontaktní čočky. Podobně ani hotelové sklenice ani papírové kelímky by nikdy neměly sloužit jako náhrada pouzdra na kontaktní čočky.  

… Nepoužívat opakovaně fyziologický roztok nebo přelévat roztok z jedné nádoby do druhé. Snižuje to jeho sterilitu.

…  Bez porady s lékařem začít používat jiné výrobky určené k péči o kontaktní čočky, byť by se jednalo o jinou značku téhož výrobce.

… Neprodlužovat životní cyklus kontaktních čoček. Vždy dodržujte doporučený režim výměny schválený očním lékařem.

… Pořizovat si kontaktní čočky bez lékařského předpisu nebo si s někým čočky půjčovat.

Dodržování pravidel péče o kontaktní čočky je relativně jednoduché, takže si prokažte laskavost a držte se pravidel. Budete pak moci dlouhodobě zažívat pocit bezpečí a pohodlí.

Pokud se nechcete péčí o kontaktní čočky zabývat, zvažte používání jednodenních kontaktních čoček, jako jsou například kontaktní čočky "MyDay®" nebo "clariti®". Odpadá tím potřeba mít pouzdro na kontaktní čočky nebo fyziologický dezinfekční roztok. Jediné, na co musíte myslet, je nasadit si každý den nový pár kontaktních čoček.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

 

Další blog