(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Rebecca J Taylor MD) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-infections-be-careful-now-to-avoid-them
vystrizek

Umývejte si ruce
Ten nejlepší a nejjednodušší způsob ochrany můžete použít kdykoliv: Myjte si ruce! Časté mytí rukou chrání před mikroby, které mohou přijít do kontaktu s pokožkou a pomáhá chránit před infekcí i ostatní. (pozn. překl.: Rady pro správné mytí rukou od Amerického centra pro kontrolu nemocí (CDC) najdete v článku "Kdy a jak si mýt ruce".)

Nemněte si oči
Když Vám slzí oči, vytéká z nich nějaká tekutina nebo Vás oči svědí, nemněte si je rukama. Nejvhodnější je použít k otření očí měkký ručník nebo žínku. Pokud máte v oku nějaký virus, velmi pravděpodobně nakazíte ostatní v okamžiku, kdy se dostane na Vaše ruce. A poté, co jste žínku použili na Vaše oči, ji už znovu nepoužívejte k jiným účelům.
Pokud zjistíte, že máte v oku infekci, měli byste vyprat veškeré ložní prádlo, povlečení nebo oblečení, které mohlo přijít do kontaktu s Vašima očima. To pomůže zastavit její šíření v rodině, mezi přáteli a kolegy v práci. 

Čištění kontaktních čoček
Mnoho uživatelů se o své kontaktní čočky velmi špatně stará. Tyto drobné kousky plastu  mohou být doslova pokryty bakteriemi, viry nebo i parazity. Následující čtyři základní kroky jsou dobrým začátkem v péči o kontaktní čočky.
4 rady zní: promnout, opláchnout, nechat odpočinout a nahradit
Promnutí. Kontaktní čočky je důležité během jejich čištění promnout: Umyjte si ruce a pak umístěte čočku do dlaně čisté ruky a zvlhčete ji roztokem zakoupeným v obchodě (nikdy si nemíchejte svůj vlastní roztok pro kontaktní čočky). Pak čočku v roztoku dobře promněte. To uvolní proteiny a nastřádané bakterie. I když návod u Vašeho roztoku říká "nemněte", studie prokázaly, že mnutí čoček je jednou z nejlepších metod, jak snížit výskyt očních infekcí.
Oplachování. Nikdy nezapomeňte kontaktní čočky opláchnout a uchovávat v roztoku zakoupeném v obchodě. Domácí fyziologický roztok může obsahovat nebezpečné parazity, kteří mohou ohrozit Váš zrak.
Odpočinek. Dopřejte Vašim očím odpočinek od kontaktních čoček. Spánek s kontaktními čočkami významně zvyšuje riziko infekce.
Výměna čoček. Neprodlužujte životnost kontaktních čoček tím, že je budete nosit příliš dlouho. Používejte je jen tak dlouho, jak doporučí lékař. Například měsíční kontaktní čočky by měly být používány 30 dnů po otevření balení.

Čisté pouzdro na kontaktní čočky
Udržujte pouzdro na kontaktní čočky čisté. Po třech měsících ho vždy vyměňte za nové a nikdy roztok v pouzdru nedolévejte. Pokaždé použijte zcela nový roztok zakoupený v obchodě.

Kontaktujte očního lékaře
Pokud pozorujete projevy jako jsou zarudnutí, svědění a slzení očí nebo hustý výtok nebo máte oční víčka nebo řasy slepené, je třeba, aby Vás vyšetřil oftalmolog. Tyto symptomy mohou poukazovat na několik různých potíží, včetně virové infekce. K vyhledání očního lékaře ve Vašem okolí můžete využít službu na našem webu "Vyhledat očního specialistu".


 

Další blog