Ztěžují nám sociální média oční kontakt?
ocni kontakt

Ztěžují nám sociální média oční kontakt?

Určitě. Všichni trávíme více času zíráním na obrazovky (což vede k digitálnímu namáhání očí a nárůstu krátkozrakosti) a méně času se díváme jeden druhému do očí.

 

  • Oční kontakt je velmi důležitý

  • Je považován za nejsilnější formu neverbální komunikace

  • Kvůli sociálním sítím a digitálnímu světu vůbec, se oční kontakt velmi vytrácí

 

Ať už posíláme fotky na Instagram, vytváříme video na TikToku nebo lajkujeme fotku kamaráda na Facebooku - máme oči upřené na svá zařízení, a ne na sebe navzájem.

Co můžeme dělat? Promluvit si s někým blízkým, sousedem, kamarádem nebo i cizím člověkem :-)

Ano, sociální média ztěžují navazování očního kontaktu, ale to jen znamená, že se musíme více snažit mluvit tváří v tvář. 

Jak důležitý je ale oční kontakt pro konverzaci, proč se očnímu kontaktu vyhýbáme a jak komunikovat pomocí očního kontaktu? Pojďme si postupně odpovědět na tyto často kladené otázky týkající se očního kontaktu.

 

Proč je oční kontakt při konverzaci důležitý?

Spojení a štěstí jsou neoddělitelně spjaty a studie nazvaná "Čím je oční kontakt výjimečný" zjistila, že oční kontakt je klíčovou součástí obojího.

Oční kontakt je způsob řeči těla, který je považován za nejsilnější formu neverbální komunikace. Sociální média však odstraňují nejen vnímanou potřebu očního kontaktu, ale i schopnost se ho vůbec účastnit.

Lidé si prostřednictvím očního kontaktu vytvářejí vazby, rozvíjejí empatii, získávají porozumění a v některých případech se i zamilovávají. Udržování očního kontaktu s druhou osobou poskytuje nevědomý komunikační proud a umožňuje nám neverbálně přenášet informace o našich emocích a duševním stavu.

Oční kontakt nebo jeho nedostatek může pro různé lidi znamenat různé věci – včetně respektu, zájmu nebo uznání. Jsme také schopni pochopit více o člověku prostřednictvím jednoduchých signálů, jako je zúžení nebo rozšíření očí nebo zaznamenání jeho těkavých pohledů.

Proto je oční kontakt tak důležitý. Tato instinktivní pozorování a spojení nám pomáhají rozvíjet vztahy, získávat důvěru kolegů a ovlivňovat rozhodnutí.

 

Proč se očnímu kontaktu vyhýbáme?

Navzdory jeho důležitosti a všem výhodám se v našem digitálním světě schopnost navazovat a udržovat oční kontakt stále více vytrácí.

Průměrný americký uživatel mobilního telefonu kontroluje svůj telefon 52krát denně, zjistila studie z roku 2018. Neustále se díváme na své telefony a kontrolujeme (a znovu kontrolujeme) všechny své účty na různých sociálních sítích.

Zdvořilost, stejně jako oční kontakt, může kvůli našemu zaměření na sociální média slábnout.

 

Co to všechno znamená?

Rychlý pohled na Instagram, e-mail nebo video na YouTube a zároveň konverzace s někým blízkým se staly téměř přijatelnými. Soustředění se na telefon místo na osobu znehodnocuje naší vnímanou hodnotu (možná i schopnost navázat oční kontakt).

 

Jak komunikovat pomocí očního kontaktu?

Existuje správný nebo špatný způsob, jak navázat oční kontakt? Pokud nenavazujeme oční kontakt tak často jako v minulosti, jak poznat, kolik je správné množství?

Výzkumníci z Michiganské státní univerzity doporučují při navazování očního kontaktu během konverzace dodržovat pravidlo 50/70. Udržujte oční kontakt po 50 % času, když mluvíte, a po 70 % času, když někoho posloucháte.

Vědci nastínili několik pravidel pro pohled z očí do očí:

Vždy se snažte navázat oční kontakt předtím, než začnete mluvit, a poté jej udržujte po dobu čtyř až pěti sekund, ve skupině pak tři až čtyři sekundy.

Chcete-li, aby oční kontakt byl opravdu důležitý, používejte oči také k vyjádření zájmu. Zkuste nenápadně napodobit jemné aspekty řeči těla druhé osoby, dívejte se na ni čelem a seďte v podobném postoji.

Nezírejte však upřeně. Studie ukazují, že udržování očního kontaktu po dobu delší než 10 sekund může v druhé osobě vyvolat nepříjemný pocit, což by přineslo opačný efekt.

Na druhou stranu, neustálý pohled do země při navazování očního kontaktu může naznačovat nejistotu nebo nervozitu. Když odvracíte pohled, podívejte se směrem k nebi, čímž sdělujete sebejistotu a vzbuzujete důvěru.

Jak zintenzivnit oční kontakt a omezit používání sociálních sítí

Jak můžete s lidmi opět navázat více očního kontaktu? Začněte tím, že snížíte svou posedlost sociálními médii.

 

Čtyři způsoby, jak získat zpět kontrolu nad svým životem tím, že budete během dne méně kontrolovat telefon:

 

NASTAVTE SI OMEZENÍ: V nastavení telefonu si vytvořte časové limity v aplikacích Facebook a Instagram.

 

VYPNĚTE UPOZORNĚNÍ: Vypněte upozornění na příspěvky ze sociálních médií.

 

DEJTE SI PAUZU: Vytvořte si zónu bez telefonu v době večeře a v ložnici.

 

VYMAŽTE APLIKACE 

 

Považujte to za domácí úkol: Proto se na pár minut odpojte od sociálních sítí a zaměřte se na člověka naproti vám. Dívejte se jeden druhému do očí a mluvte, naslouchejte a smějte se.

 

volně přeloženo z Allaboutvision.com

Další blog