Doporučení
03-couple-outside-with-sunglasses-and-bicycles-photoshop-export

Spadáte-li do kategorie dvacátníků nebo třicátníků, pravděpodobně nevěnujete moc času přemýšlení o zdraví Vašich očí. Bohužel právě tohle je doba, kdy je čas konat, a tak si uchovat dobrý zrak i v pozdějším věku. Většině problémů se zrakem lze předejít díky jednoduchým návykům přispívajícím k dobrému zdraví.

Zhoršení a ztráta zraku nejsou nevyhnutelnou součástí stárnutí. Mnoho studií ukázalo, že cvičení a strava bohatá na různé druhy ovoce a zeleniny mohou chránit organizmus před onemocněními, při kterých dochází k poškození nebo ztrátě zraku, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace a glaukom. Nevyplácí se však s péčí o své zdraví čekat až do chvíle, kdy se objeví první problémy se zrakem. Volby, které učiníte ve chvíli, kdy jste zdraví, mohou také pomoci jako prevence určitých typů očních nádorů a také prevence některých úrazů očí při práci nebo při sportu. A na pravidelných očních prohlídkách je často možné odhalit problém ještě včas pro léčbu. Americká akademie oftalmologie doporučuje dospělým mladším 40 let podstoupit komplexní lékařskou oční prohlídku každých pět až deset let.

 

Udělejte něco pro Váš dobrý zrak po celý život tím, že se tyto návyky stanou každodenní součástí Vašeho života:

  • Noste sluneční brýle (i za oblačného počasí). Dlouhodobé vystavování se slunci bez náležité ochrany může zvýšit riziko očních onemocnění, mimo jiné katarakty, makulární degenerace, vzniku novotvarů a vzácné formy očního nádoru. Vyberte si brýle, které filtrují 99 až 100% UVA i UVB záření.
  • Cvičte. Pravidelná fyzická aktivita Vás může ochránit před vážnými onemocněními očí, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace a glaukom.
  • Přestaňte kouřit. Kouření zvyšuje riziko očních chorob jako je například katarakta, věkem podmíněná makulární degenerace a glaukom. S kouřením se také zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, která mohou mít nepřímý vliv i na zdraví očí. Kromě toho tabákový kouř, včetně toho z pasívního kouření, zhoršuje projevy u syndromu suchého oka.
  • Chraňte si oči při práci i při sportu. Každý rok dochází ve Spojených Státech k tisícům vážných úrazů jak při práci, tak při sportu. Nošení ochranných pomůcek (různé druhy ochranných brýlí) by mohlo většině z těchto zranění předejít. O tom, zda používáte vhodné ochranné pomůcky na oči a zda je používáte správně, se můžete v případě potřeby poradit s odborníky na péči o oči.
  • Věnujte pozornost únavě očí. Pokud trávíte hodně času u počítače nebo na telefonu, pravděpodobně zapomínáte mrkat, a to může Vaše oči unavovat. Zkuste používat známé pravidlo "20-20-20" kdykoliv během dne: každých 20 minut vzhlédněte od obrazovky a zaměřte svůj zrak na nějaký předmět vzdálený asi 20 stop (pozn. překl.: asi 6 metrů) po dobu 20 sekund. Únava očí zrak nepoškozuje, pokud však přetrvává, může poukazovat na nějaký jiný problém. Může se jednat o syndrom suchého oka, presbyopii nebo to, že brýlové čočky ve Vašich dioptrických brýlích nejsou správně vycentrované.
  • Dobře se starejte o kontaktní čočky. Spaní, sprchování a koupání se s kontaktními čočkami v očích zvyšuje riziko infekce, která by mohla potenciálně ohrozit Váš zrak. Seznamte se s tím, jak dobře pečovat o své kontaktní čočky.
Další blog