(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor článku: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/take-loving-care-of-your-eyes-heart
o

Často slýcháváme, že oči jsou oknem do duše. Víte však také, že nám mohou poskytnout i pohled na zdraví našeho srdce? Během podrobné lékařské oční prohlídky může oftalomolog vidět projevy nejen očních, ale také srdečních chorob.

Co bolí na jednom místě, může bolet i jinde
Problémy, které poškozují cévy v oku, mohou také vést k ucpání cév v srdci. Vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak a diabetes - hlavní rizikové faktory pro srdeční onemocnění - mohou být příčinou věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD), ucpání cév v sítnici, katarakty a změn v očním tlaku, které mohou způsobit glaukom.
Průzkum poukazuje na možnou spojitost mezi srdečním onemocněním a zvýšeným rizikem ztráty zraku způsobené VPMD. Další studie ukázaly, že lidé s okluzí sítnicové žíly nebo tepny mohou být také náchylnější k infarktu.

Prokažte svým očím a srdci trochu laskavosti. Řiďte se následujícími doporučeními, aby Vaše srdce a oči zůstaly zdravé.
Skončete s kouřením
Kuřáci jsou vystaveni vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění, infarktu a VPMD.

Zbavte se pár kilogramů
Nadváha může zvyšovat riziko VPMD a také přispívat k rozvoji srdečních onemocnění. Cvičením můžete toto riziko snížit.

Dopřejte si skvělé jídlo, které je zdravé pro srdce i oči
Stejné potraviny, které jsou prospěšné pro Vaše srdce, mohou pomoci chránit i Váš zrak. Zelená listová zelenina (špenát, různé druhy kapusty) a ryby studených vod, jako jsou losos, tuňák a sardinky, jsou dobré pro zdravé oči a srdce.

Obeznamte se s rodinnou anamnézou
Informace o tom, že Vaše matka měla srdeční chorobu nebo že Váš dědeček trpěl diabetem, Vám může pomoci se správně rozhodovat ve věcech zdraví Vašeho srdce a zraku. Obeznámost s rodinnou zdravotní historií Vám může pomoci ochránit zrak.

Pravidelně choďte na lékařské prohlídky
Dbejte na to, že chodíte pravidelně na lékařské prohlídky, jak k oftalmologovi, tak k všeobecnému lékaři. Pravidelné zdravotní prohlídky jsou nejlepším dárkem pro Vaše tělo.


 

Další blog