(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie) http://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/risks-of-contact-lenses-without-prescriptions
vystrizek

Americká akademie oftalmologie se s Vámi chce podělit o příběhy pacientů a nabádá, aby se halloweenští nadšenci vyhnuli nákupům volně prodejných čoček.

 

Kontaktní čočky, se kterými vypadáte jako zombie nebo ďábel, mohou vylepšit strašidelnost Vašeho vzezření během Halloweenu, avšak jejich nošení bez lékařského předpisu může vést k něčemu mnohem obávanějšímu - oslepnutí. Proto Americká akademie oftalmologie nabádá všechny, kdo si pořizují výbavu na Halloween, aby si byli vědomi rizik spojených s nošením kontaktních čoček volně prodejných.

I když je prodej kontaktních čoček bez lékařského předpisu zakázán (pozn. překl.: v USA), je stále snadné je zakoupit na mnoha místech, jako jsou obchody s kosmetickými výrobky, parfumerie, prodejny kostýmů nebo internetové obchody. Nesprávně propagované jako "univerzální velikost" nebo "možné nosit i bez lékařského předpisu", mohou tyto kontaktní čočky Vaše oči vážně poškodit. Vloni jedna dívka částečně oslepla na levé oko v důsledku odtržení vrchní vrstvy rohovky po pouhých čtyřech hodinách nošení kontaktních čoček zakoupených ve stánku s bižuterií bez lékařského předpisu.

Oftalmologové - lékaři, kteří se specializují na lékařskou péči a operace očí - jsou ti, kteří upozorňují a varují před pěti závažnými následky, pokud ignorujete jejich varování:

Poškrábání očí - Pokud nejsou kontaktní čočky profesionálně vybrány pro Vaše oči, mohou Vám poškrábat průsvitnou vrchní vrstvu oka. Jedná se o abrazi rohovky a kromě toho, že je bolestivá, může způsobit trvalé poškození oka. Své by o tom mohla vyprávět Laura Butler, která měla obrovské bolesti způsobené abrazí rohovky po 10 hodinách nošení čoček bez lékařského předpisu, které - jak říká - "se přilepily k mému oku jako přísavky". Léčba takového poranění obvykle zahrnuje medikaci a zakrytí oka, v některých případech však dojde k trvalému poškození oka. Laura Butler má dnes jizvu na rohovce, poškozený zrak a povislé oční víčko.

Infekce - Průzkum z roku 2011 (pozn. překl.: A. Sauer, T. Bourcier: Mikrobiální keratitida jako předvídatelná komplikace kosmetických kontaktních čoček) ukazuje, že nošení kontaktních čoček bez lékařského předpisu zvyšuje riziko infekce, které se říká keratitida, šestnáctkrát. Včasná léčba antibiotiky nebo steroidními kapkami může zachránit zrak, někdy je však nutný chirurgický zákrok, jako je například transplantace rohovky. Robyn Rouse musela takovou operaci podstoupit poté, co dostala do oka infekci po nošení čoček bez předpisu zakoupených v místním obchodě. I po dvanácti letech mívá rozmazané vidění v levém oku a každodenně používá kapky, aby ulevila suchým očím.

Zánět spojivek - Nikdy s nikým nesdílejte kontaktní čočky, protože tak se mohou rozšířit bakterie, které způsobují potíže jako je například zánět spojivek. Toto vysoce nakažlivé onemocnění se léčí podle příčiny, obvykle se však používají antibiotické kapky.

Zhoršení zraku - Ať už byla na počátku poškrábaná rohovka nebo infekce, nošení kontaktních čoček může vést k zhoršení zraku.

Oslepnutí - Nejedná se o zastrašování: nošení kontaktních čoček bez lékařského předpisu může vést k trvalé ztrátě zraku. Julian Hamlin podstoupila více než 10 operací, nyní je slepá na levé oko následkem nošení kontaktních čoček, které změní barvu očí, chyby, kterou už není možné napravit. "Jedna úžasná halloweenská noc v kostýmu nestojí za riziko ztráty zraku," říká lékař Thomas L. Steinemann, klinický mluvčí Americké akademie oftalmologie. "Pokud myslíte, že se Váš kostým bez kontaktních čoček neobejde, za žádnou cenu nekupujte volně prodejné čočky. Myslete na svůj zrak a pořiďte si kontaktní čočky u očního specialisty."

Akademie nabádá veřejnost, aby se podívali a sdíleli veřejné video "No Prescription, No Way”, které dokládá, jak závažná poškození očí mohou tyto volně prodejné kontaktní čočky způsobit.

Pokud se chcete o bezpečném používání kontaktních čoček dozvědět více, můžete také navštívit webové stránky Akademie EyeSmart® (pozn. překl.: v anglickém jazyce).

 

 

Další blog