https://coopervision.com/blog/over-forty-contact-lenses
m

Pokud jste nedávno oslavili čtyřicítku, asi už jste si stačili všimnout různých s věkem spojených změn, které se projevují na těle s přibývajícími roky. V této počáteční fázi se zřídkakdy jedná o změny, které by Vás nějak výrazně oslabovaly nebo omezovaly, jsou tu však jako nenápadná připomínka, že možná potřebujete trochu změnit přístup k některým aktivitám, abyste si je mohli užívat stejně jako když jste byli mladší.
Vaše oči nejsou výjimkou. Ve skutečnosti je krátkozrakost jednou z prvních výzev, kterým musíte čelit poté, kdy vstoupíte do čtvrté dekády Vašeho života.
Kolem 40. roku života dochází k tomu, že oči často začnou ztrácet schopnost zaostřit na blízké objekty. Tomuto jevu se říká presbyopie a je přirozenou součástí procesu stárnutí, kdy se začíná snižovat pružnost čočky v oku.
Pokud nosíte kontaktní čočky a překročili jste čtyřicítku a začali si všímat, že noviny a jídelní lístky začínají vypadat trochu rozmazaně, pravděpodobně je na vině presbyopie. Naštěstí je tu snadná pomoc spočívající ve výměně kontaktních čoček za jiný typ, který Vás s největší pravděpodobností ušetří před potřebou nosit brýle na čtení.

Multifokální kontaktní čočky
Dříve bylo jediným způsobem, jak bylo možné kompenzovat presbyopii pomocí kontaktních čoček, použití tzv. monovize. Lidé, kteří používají techniku monovize u kontaktních čoček, mají v jednom oku čočku na blízko a v druhém čočku na dálku.  
Monovize se stále používá, protože však nemají oči korekci takovou, aby jim umožnila optimální zaostření na všechny vzdálenosti, nemohou spolupracovat. Z tohoto pohledu se nejedná o ideální způsob korekce zraku. Novejší variantou jsou multifokální kontaktní čočky, které jsou "víceohniskové" a skládají se z více než jen jedné zóny korekce zraku. To umožňuje očím spolupracovat a Vám vidět jak na blízko, tak na dálku.

Kontaktní čočky odpovídající životnímu stylu
Dříve bývaly možnosti výběru u multifokálních čoček velmi omezené, ale dnes už nejsme limitováni nabídkou při výběru požadovaného režimu výměny a materiálu, překážkou není ani diagnóza astigmatismu. Společnost Coopervision nabízí širokou nabídku možností kontaktních čoček, které jsou navržené tak, aby pokryly individuální potřeby.
clariti® 1 day. "clariti 1 day", včetně "clariti 1 day multifocal", jsou silikon-hydrogelové jednodenní kontaktní čočky. Silikon-hydrogel je nejzdravější měkký materiál používaný na výrobu kontatkních čoček.* Umožňuje totiž, aby se dostalo k rohovce oka více kyslíku než u hydrogelových kontaktních čoček. Silikon-hydrogel umožňuje vyrobit čočky, které jsou vysoce prodyšné, chrání oči před zarudnutím a pomáhají je uchovat zdravé. Kontaktní čočky "clariti 1 day" si poradí s krátkozrakostí i dalekozrakostí, astigmatismem nebo presbyopií.

Biofinity® multifocal. Tyto vysoce účinné kontaktní čočky jsou také vyrobeny ze silikon-hydrogelu a vyznačují se využitím technologie nazývané "Balanced Progressive™ Technology", díky které je snažší vidět na blízko i na dálku, a současně všechno mezitím.  

Pokud máte presbyopii a chtěli byste vyzkoušet kontaktní čočky, poraďte se se svým očním lékařem, které multifokální kontaktní čočky jsou vhodné pro Vás.

* Vyšší propustnost kyslíku v porovnání s hydrogelovými čočkami umožňuje silikon-hydrogelovým kontaktním čočkám  minimalizovat nebo zcela odstranit potíže spojované s hypoxií a různé symptomy související s nošením kontaktních čoček. 
Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog