(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/cataract-prevention-in-produce-aisle
k

Mnoho Američanů nejí dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Většina z nás ví, že tyto potraviny jsou důležité jako prevence srdečních onemocnění, mrtvice a nádorových onemocnění. Ne každý si je však vědom, že když si pravidelně pochutná na ovoci a mívá na talíři zeleninu, může tak pomoci předejít ztrátě zraku v důsledku katarakty.

Studie vypracované ve Spojených Státech, v Japonsku a ve Švédsku ukazují, že strava bohatá na potraviny obsahující látky, kterým se říká antioxidanty, může snížit riziko rozvoje katarakty. Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením, které způsobují molekuly nazývané volné radikály. Takovému poškození se říká oxidace.

Volné radikály v našich tělech mohou pocházet z:
•    slunečních ultrafialových (UV) paprsků,
•    tabákového kouře,
•    znečistění životního prostředí a
•    běžných procesů využívání energie v lidském těle.
Oxidace může být jednou z příčin katarakty, protože vyvolává změny v tucích a proteinech nacházejících se v očních čočkách a ty se pak zakalují.
Antioxidanty pomáhají zpomalit nebo zabránit poškození volnými radikály. Mezi antioxidanty patří vitamíny C a E, látky v rostlinách nazývané flavonoidy a některé minerály, například selenium. 
Ačkoliv můžeme brát doplňky stravy obsahující antioxidanty ve formě pilulek nebo kapslí, tyto prospěšné vitamíny a minerály působí nejlépe, pokud přicházejí ze zdravé stravy, která obsahuje hodně ovoce a zeleniny. 
Zásobte se čerstvou zeleninou a lahodným ovocem s vědomím, že děláte službu svým očím.

Další blog