(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autoři: Susanne Medeiros, Ali B. Taghavi a John Knox) https://www.aao.org/eye-health/patient-stories-detail/nick-leukemia-eye-exam
oc

Měla to být rychlá návštěva u oftalmologa na poslední chvíli kvůli předpisu na kontaktní čočky, než odjede z města na fotbalový turnaj. Nakonec však patnáctiletý Nick Myers odjel z ordinace sanitkou rovnou do nemocnice k akutnímu ošetření na záchranu jeho života.

Jeho matka byla v šoku. Nick byl na pravidelné zdravotní prohlídce před několika málo měsíci a lékař ho prohlásil za naprosto zdravého. Co uviděl oftalmolog Gene Gaddy, MD, co nikdo jiný neviděl?

Do ordinace Dr. Gaddyho přivedla Nicka náhoda. Potřeboval nové kontaktní čočky a jejich předepsání vyžadovalo oční prohlídku. Nebyl čas domluvit si schůzku ve WalMartu (pozn. překl.: značka obchodních domů v USA) jako obvykle, a tak Nickova matka zavolala Dr. Gaddymu, otci jednoho z Nickových fotbalových spoluhráčů, zda by ho mohl narychlo přijmout.

První stopa
Nickův zrak byl prvním vodítkem pro podezření, že něco možná není v pořádku. Jeho nejlepší výsledek, dokonce i s brýlemi, byl 20/25 u obou očí. "Pomyslel jsem si, dobře, ale normální výsledek pro někoho v Nickově věku je 20/20," říká Dr. Gaddy.

Oční vyšetření s rozkapáním očí umožnilo Dr. Gaddymu vyšetřit zadní část oka a získat více informací o zdravotním stavu Nickových očí. A tehdy to uviděl. Dvě drobné hemoragie velikosti špendlíkové hlavičky na Nickově sítnici. "Okamžitě jsem věděl, že tu něco není v pořádku," uvedl Dr. Gaddy.

Dr. Gaddy se posadil a dobře si Nicka prohlédl. Student 2. ročníku střední školy vypadal bledý. Což bylo zvláštní, protože Nick byl sportovec. Vypadal anemicky. Opatrně, aby nevyděsil rodiče, doporučil Dr. Gaddy nechat Nickovi udělat krevní testy a navštívit pediatra.
 
"Určitě to uděláme," promýšlela Nickova matka, " možná příští týden, až budeme mít víc času." Nevěděla, že Dr. Gaddy už dal personálu ve své ordinaci za úkol zkontaktovat Nickova dětského lékaře a domluvit s ním termín - na ten samý den.

Svět se obrátil naruby
Krevní testy potvrdily podezření Dr. Gaddyho. Hodnota bílých krvinek přesáhla 50 000 a hodnota hemoglobinu byla méně než 4 gramy. Nick trpěl leukémií. Nikdo nemarnil čas. Nick byl okamžitě převezen do dětské nemocnice v New Orleans vzdálené asi 100 km, kde lékaři potvrdili, že má akutní lymfoblastickou leukémii a okamžitě započali s krevními transfuzemi. Od chvíle, kdy Nick usedl do křesla v ordinaci Dr. Gaddyho, uplynulo pouhých 12 hodin.

"Náš svět se během jednoho odpoledne obrátil naruby," řekla Nickova matka. "Jak se to mohlo stát? Nick se zdál zdravý a diagnózu leukémie jsme si vůbec nedokázali představit."

Oftalmologové - lékaři připravovaní na léčení "celého člověka"
"Když jsem se připravoval na své povolání, vedoucí oddělení oftalmologie mi hned na začátku řekl, abych si uvědomil, že nevyšetřuju oko, ale pacienta a že je třeba se podívat nejdříve na pacienta a pak teprve do jeho oka. A tak jsem to dělal. Snažil jsem se pečovat o pacienta a současně o jeho oči," vysvětluje Dr. Gaddy.

Mnoho nemocí, od vysokého krevního tlaku až po některé druhy nádorů mohou být diagnostikovány v časném stádiu díky lékařským očním prohlídkám. Protože oko je důležitou součástí našeho nervového systému, abnormality mohou být odhaleny v jemných cévách v zadní části oka dříve, než jsou pozorovatelné v ostatních částech těla.

Včasné odhalení zachránilo mladíkův život
Nickovi lékaři jsou přesvědčeni, že pokud by nezahájili ihned léčbu, mohl by Nick během několika týdnů zemřít. Nyní, po 3 letech chemoterapie, je Nick v remisi.
Podporován svojí rodinou a přáteli ukončil Nick v červnu 2014 střední školu s vyznamenáním. Nyní navštěvuje univerzitu v Mississippi. "Nechci vůbec přemýšlet o tom, co by se stalo, kdyby Nick v to osudové pondělí nenavštívil ordinaci Dr. Gaddyho," říká Nickova matka.

"Na prvním místě a především jsme lékaři," říká Dr. Gaddy. "Dostáváme vzdělání ve všech oblastech medicíny než se specializujeme na oftalmologii, a proto je naší povinností a naší výsadou starat se o celého pacienta a ne jen o jeho oči."


 

Další blog