backpack-800x450

Blahopřejeme: Už jste určitě pořídili dětem nové batohy, svačinové krabičky, boty na tělocvik a pravděpodobně spoustu dalších věcí. Jakkoliv úžasné však všechny tyhle věci jsou, jednou z nejdůležitějších věcí, které Vaše dítě potřebuje, když se vrací do školních lavic, je kvalitní zrak a pohodlí pro oči. S každým dalším rokem, jak dítě roste a vyvíjí se, se mění jeho potřeby, zájmy a životní styl, což znamená, že se mění také potřeby jeho zraku. To, co dobře fungovalo před rokem, nemusí být nejlepší volba tento podzim a proto Vám přinášíme několik rad, které mohou Vašim velkým i malým dětem pomoci vykročit do nového školního roku tou správnou nohou.

 

Objednejte se na oční prohlídku

Péče o očí dětí před začátkem školního roku začíná oční prohlídkou. Mnoho škol nabízí bezplatné vyšetření zraku (pozn. překl.: v USA). Nenechte se však touto možností ukolébat do falešného počitu bezpečí. Komplexní oční prohlídka je něco úplně jiného v porovnání s pouhým vyšetřením ostrosti zraku a jen díky ní je možné diagnostikovat a začít léčit celou řadu onemocnění, která není možné podchytit pouhým testem zraku pomocí oční tabule.1 Americká optometrická asociace také prohlašuje, že péči o oči a zrak by měla náležet stejná míra důležitosti a pozornosti, jakou věnujeme například lékařské péči o zuby nebo očkování.1

 

Zohledněte vývoj dítěte a jeho měnící se potřeby

Během oční prohlídky mluvte s očním lékařem o tom, jaké jsou zájmy a životní styl Vašeho dítěte. Sportuje, čte hodně (kéž by!), mívá bolesti hlavy nebo čato ztrácí své dioptrické brýle? Všechny takové informace mohou pomoci lékaři nasměrovat ho k vhodnějším variantám korekce zraku, je-li potřebná. Například studenti sportovci, kteří nosí kontaktní čočky, se nemusejí obávat, že by jim brýle kvůli potu klouzaly. A navíc s čočkami často lépe vidí a mají na výběr z více možností jak u ochranných pomůcek na oči, tak u slunečních brýlí.

 

Pořiďte vše potřebné

Máte-li dospívající dítě nebo vysokoškoláka, který doma nebude tak často, jak byste si  přáli, možná Vám přijdou vhod různé záložní plány. Kupříkladu, má Vaše dítě náhradní pár dioptrických brýlí a dostatečnou zásobu kontaktních čoček a přípravků péče o ně? O tom všem si můžete pohovořit s očním lékařem, abyste předešli nepříjemnému překvapení večer před velkým testem nebo před důležitým zápasem. A nezapomeňte na to, že je třeba měnit i pouzdra na kontaktní čočky. Podle Americké akademie oftalmologie by se pouzdro na kontaktní čočky mělo měnit každé tři měsíce.Pokud si nejste jistí, že bude Vaše dcera nebo syn čistit a uchovávat kontaktní čočky správně, promluvte si s očním lékařem o jednodenních kontaktních čočkách jako jsou například MyDay®.

 

Zohledněte pocity dítěte

Některé děti si myslí, že brýle jsou senzační - alespoň na krátkou chvíli. Když se však novinka okouká - spolu s tím, jak dítě roste a více ho lákají sporty a líčení - mnoho dětí chce přejít na kontaktní čočky. Dobrá zpráva je, že nošení kontaktních čoček má spoustu výhod, dokonce i pro děti. Pro děti, které se věnují sportům, kde prostě dioptrické brýle nejsou praktické, znamenají kontaktní čočky velkou změnu. Avšak průzkumy ukazují, že pozitivní fyzické a psychologické dopady nošení kontaktních čoček sahají mnohem dále. Studie ACHIEVE (Iniciativa pro zdraví dospívajících a dětí na podporu posílení zraku) odhalila, že kontaktní čočky významně zvyšují celkovou sebedůvěru mladých lidí. Vědci z týmu ACHIEVE zkoumali psychologický vliv nošení kontaktních čoček u dětí a mladších teenagerů po dobu tří let a odhalili, že uživatelé kontaktních čoček zmiňovali v průzkumu zlepšení svého fyzického vzhledu, přijetí mezi přáteli a sportovní způsobilosti. Kontaktní čočky dokonce u některých dětí zvýšily důvěru ve vlastní akademické schopnosti.

Děti toho chtějí před nástupem do školy hodně. Ovšem zdravé oči a ostrý zrak by měly na pomyslném seznamu být hodně vysoko. Konec konců, většina jejich aktivit a pokroků bude i v tomto roce na tom bude záviset.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

 

1. Americká optometrická asociace. Evidence-based clinical practice guideline: Comprehensive pediatric eye and vision examination. Guideline Brief 2017.

2. Americká akademie oftalmologie. Contact Lens 101: a Back-to-School Must for Teens. Dostupné: https://www.aao.org/eye-health/news/contact-lens-101-back-to-school-must-teens

 

Další blog