eye-drops

Jestliže jste už někdy v životě byli na komplexní oční prohlídce, pravděpodobně máte už zkušenost s kapkami, po kterých byl Váš zrak ještě několik hodin rozostřený. I když to pro někoho může být nepříjemné, tyto oční kapky se používají k rozšíření zornic a jsou důležitou součástí vyšetření očí.

Proč je třeba nechat si oči rozkapávat?
Rozšířením zornic očí se dostane do jejich zadní části více světla a lékař může oko lépe prohlédnout. Existuje mnoho běžných nemocí, které v počátečních stádiích nemají žádné příznaky, ale lze je odhalit při rozkapání očí. Například:
Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) – rozkápání očí může odhalit žlutá ložiska nazývaná drúzy nebo shluky pigmentu za sítnicí, které jsou projevem této nemoci, která je častou příčinou ztráty zraku.
Glaukom – prohlídka, při níž je oko rozkapáno, může ukázat změny ve tvaru a barvě vláken optického nervu nebo nadměrné vydutí v místě, kde vlákna optického nervu opouštějí oko a vstupují do mozku. To by mohlo signalizovat glaukom.
Diabetická retinopatie – tato nemoc je hlavní příčinou slepoty ve Spojených Státech. Prohlídka může odhalit otékání nebo prosakování krevních cév v sítnici nebo abnormální růst krevních cév, což ukazuje na diagnózu diabetická retinopatie. 


Co očekávat během vyšetření
Lékař Vám do očí nakape kapky, pak bude asi 20 minut trvat, než se zornice úplně rozšíří. Kapky mohou způsobit mírné bodání v očích  a/nebo chuť jako po lécích v ústech. Ve chvíli, kdy budete mít zornice rozšířené, lékař Vám do očí posvítí jasným světlem, aby uviděl sítnici. 


Co očekávat po vyšetření
Počítejte s tím, že budete mít rozostřený zrak ještě několik hodin po vyšetření. Lékař Vám může poskytnout ochranné „ovinovací“ sluneční brýle, ale není špatný nápad si přinést s sebou vlastní pro případ, že Vaše oči budou citlivé na světlo. Po takovém vyšetření očí nesedejte za volant, nejlepší je pak použít veřejnou hromadnou dopravu nebo přijít s doprovodem.


I když je s rozkapáváním očí spojeno určité nepohodlí, jeho benefity určitě převáží nad negativy. Potřebujete-li vyhledat očního lékaře ve Vašem okolí, využijte naši službu „Vyhledejte si svého očního specialistu“.

Další blog