eye-drops

Jestliže jste už někdy v životě byli na komplexní oční prohlídce, pravděpodobně máte už zkušenost s kapkami, po kterých byl Váš zrak ještě několik hodin rozostřený. I když to pro někoho může být nepříjemné, tyto oční kapky se používají k rozšíření zornic a jsou důležitou součástí vyšetření očí.

Proč je třeba nechat si oči rozkapávat?
Rozšířením zornic očí se dostane do jejich zadní části více světla a lékař může oko lépe prohlédnout. Existuje mnoho běžných nemocí, které v počátečních stádiích nemají žádné příznaky, ale lze je odhalit při rozkapání očí. Například:
Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) – rozkápání očí může odhalit žlutá ložiska nazývaná drúzy nebo shluky pigmentu za sítnicí, které jsou projevem této nemoci, která je častou příčinou ztráty zraku.
Glaukom – prohlídka, při níž je oko rozkapáno, může ukázat změny ve tvaru a barvě vláken optického nervu nebo nadměrné vydutí v místě, kde vlákna optického nervu opouštějí oko a vstupují do mozku. To by mohlo signalizovat glaukom.
Diabetická retinopatie – tato nemoc je hlavní příčinou slepoty ve Spojených Státech. Prohlídka může odhalit otékání nebo prosakování krevních cév v sítnici nebo abnormální růst krevních cév, což ukazuje na diagnózu diabetická retinopatie. 

Cashback - Moje první čočky


Co očekávat během vyšetření
Lékař Vám do očí nakape kapky, pak bude asi 20 minut trvat, než se zornice úplně rozšíří. Kapky mohou způsobit mírné bodání v očích  a/nebo chuť jako po lécích v ústech. Ve chvíli, kdy budete mít zornice rozšířené, lékař Vám do očí posvítí jasným světlem, aby uviděl sítnici. 


Co očekávat po vyšetření
Počítejte s tím, že budete mít rozostřený zrak ještě několik hodin po vyšetření. Lékař Vám může poskytnout ochranné „ovinovací“ sluneční brýle, ale není špatný nápad si přinést s sebou vlastní pro případ, že Vaše oči budou citlivé na světlo. Po takovém vyšetření očí nesedejte za volant, nejlepší je pak použít veřejnou hromadnou dopravu nebo přijít s doprovodem.


I když je s rozkapáváním očí spojeno určité nepohodlí, jeho benefity určitě převáží nad negativy. Potřebujete-li vyhledat očního lékaře ve Vašem okolí, využijte naši službu „Vyhledejte si svého očního specialistu“.

Ke sférickým čočkám options® premier nyní zdarma jednodenní zkušební čočky options® oxy 1 day.
Další blog