informace
contact-lens

Autorka článku je americká blogerka Adrienne Wolter.

 

Obvykle na tomto místě píšu o jídle nebo o krátkých výletech po střední Pensylvánii. Dnes jsem však nejen já, ale asi i Vy zavalení pod přívalem sněhu, a proto se chci s Vámi podělit o malé změně, kterou jsem udělala a která (doslova) změnila můj pohled na život.

Asi před šesti měsíci jsem vyměnila čtrnáctidenní kontaktní čočky za jednodenní. Určitě se najdou dny, kdy nestíhám nebo kdy se mi obzvlášť zhorší alergie a vezmu zavděk brýlemi. Jinak se ale téměř každý den ochotně připojuji k dalším 38 milionům Američanů, kteří nosí kontaktní čočky.

 

Po mnoho let byly pro mne kontaktní čočky přívažkem. Měnila jsem je po měsíci, když jsem si vzpomněla (jsem strašná, já vím!), na což jsem si však často nevzpomněla. Zapomínala jsem si přibalit roztok na čočky, když jsem jela na výlet a pak jsem ho musela pozdě večer shánět v lékárně. Nebo jsem čočky jen opláchla pod vodou a doufala v přízeň osudu. (Ajaj.) Ztrácela jsem pojem o čase a nechávala si čočky v očích příliš dlouho.


Změna, která ovlivnila můj život

Vloni mne ale můj oční lékař upozornil na jednodenní kontaktní čočky, a já Vám nyní nejsem ani schopná popsat, jak velkou změnu k lepšímu pro mne znamenaly. Zdají se být drobností, jak doslovně, tak obrazně, ale opravdu mi zlepšily kvalitu života. Nyní každému, kdo je ochotný naslouchat, doporučuju, aby přešel na jednodenní kontaktní čočky.

Jednodenní kontaktní čočky jsou speciálně přizpůsobené pro moje oči. Všimla jsem si, že mívám méně často pocit suchosti v očích a je zřejmé, že je to díky designu novějších kontaktních čoček, které propouštějí k oku více kyslíku.  

Také se na nich nezachycují různé usazeniny nebo prach, protože se používá každý den nový pár. Mluvila jsem se svou oční lékařkou o tom, že mám pocit, že s jednodenními kontaktními čočkami trochu ustoupily moje alergie a ona to přičítá faktu, že se na čočkách neusazují alergeny a rovněž nepřicházejí oči do kontaktu s čistícími přípravky a roztokem, které mohly také vyvolávat mírnou alergickou reakci. Kdo ví?

 

Bez závažných vedlejších účinků

A při výčtu výhod to alergiemi nekončí. Podle CDC (pozn. překl.: Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí; federální agentura v USA) dochází k závažným očním infekcím, které mohou vést až k oslepnutí, u jednoho z 500 uživatelů kontaktních čoček. Dochází k tomu v důsledku nesprávné péče, takže mnohé z těchto problémů odpadají s novým párem jednodenních kontaktních čoček každý den. Podle CDC nedodržuje většina lidí (40-90 %) správné postupy v péči o kontaktní čočky. Osobně těmto číslům věřím, protože jsem je dříve také nedodržovala, nechávala si čočky v oku příliš dlouho nebo je pokaždé nevyčistila v roztoku. Běhá mi mráz po zádech při pomyšlení, co jsem si mohla způsobit!

I cestování je s jednodenními čočkami snadné, protože je prostě jen hodíte do kosmetické brašny, nic dalšího, ani pouzdro ani roztok, nepotřebujete (obvykle si balím několik párů navíc, pro jistotu). I když zatím nemám děti, myslím si, že jednodenní kontaktní čočky jsou dobrou volbou pro dospívající a teenagery, kde se dá předpokládat, že čočky někde zapomenou nebo si je při nešetrném zacházení natrhnou.

Někdy během dne vyměním čočky za brýle nebo si čočky vyndávám, když jdu cvičit, a líbí se mi na tom, že se přitom nemusím starat o pouzdro. Jasně, někomu se to může zdát jako maličkost, ale to je právě jádro problému. Pouzdro na moje staré kontaktní čočky mi neustále padalo z police rovnou do odpadkového koše (fuj, že? Moje koupelna je opravdu maličká.) nebo jsem ho nemohla najít v kabelce nebo v kosmetické brašně.

 

Jak vidíte, mám tyhle věcičky ráda

Jak můžete vidět, tento příspěvek na blog se změnil v ódu na jednodenní kontaktní čočky, ale stává se často, že nepatrné změny mohou významně ovlivnit každodenní život. Určitě jsou dražší, ale já bych pohodlí a čistotu jednodenních kontaktních čoček za nic nevyměnila!

 

 

 

Další blog