radynacesty

Pokud v blízké době plánujete nějaký výlet, jedna z nejdůležitějších věcí, které musíte udělat, je sbalit si všechny potřebné pomůcky pro korekci zraku, abyste dobře viděli na svět kolem sebe. Chcete-li si na cestách odpočinout a jak se říká, hodit všechny starosti za hlavu, je důležité se opravdu dobře postarat o své oči. Ať vyrážíte automobilem do neznámých končin nebo letíte na známé místo, přinášíme Vám několik doporučení před odjezdem, abyste si pak dovolenou mohli plně užít.

 

Co sbalit

Budete-li na dovolené nosit kontaktní čočky, nesmí Vám v zavazadle chybět:

• Kontaktní čočky. Jsou Vaše kontaktní čočky vhodné pro cestování? Během cestování je jednoduché používat jednodenní kontaktní čočky, protože nepotřebujete žádné dodatečné vybavení. Pouze si každé ráno nasadíte nový pár kontaktních čoček a jste připraveni. Pokud však používáte kontaktní čočky s režimem výměny, určitě si sbalte více párů, než byste v časovém období, kdy budete pryč, za normálních okolností potřebovali. A pokud cestujete letadlem, kontaktní čočky mějte vždy v příručním zavazadle. Kdyby se Vám zavazadlo, které odevzdáte při odbavování, ztratilo, mohli byste se dostat do nepříjemné situace.

• Dezinfekční roztok a pouzdro na kontaktní čočky. Používáte-li jednorázové kontaktní čočky, tuto extra výbavu nepotřebujete, avšak s čočkami s režimem výměny je to naprostá nezbytnost. Nespoléhejte se na to, že si roztok dokoupíte na cestách. Bez ohledu na to, jak rozšířená je značka roztoku, který používáte, nikdy nevíte, na jaký výrobek narazíte. Je rovněž riskantní začít používat nový roztok v průběhu cestování, protože oči by mohly být citlivé na konzervanty nebo jiné složky obsažené v novém výrobku. Také nikdy nepřelévejte roztok do menší nádoby, protože tím můžete narušit jeho sterilitu. Doporučujeme rovnou se na cestu vybavit cestovním balením roztoku, který si běžně kupujete.

• Sluneční brýle. Sluneční brýle jsou důležité, i když nosíte kontaktní čočky, které poskytují UV ochranu. Obzvláště brýle v tzv. "wraparound" stylu (pozn.překl.: těsně přiléhající) jsou pro oči skvělá ochrana před slunečním zářením. Mějte však při jejich výběru na zřeteli, že ne všechny sluneční brýle mají stejné vlastnosti. Mnoho jich filtruje pouze UVB záření, dbejte proto při výběru, aby Vaše sluneční brýle poskytovaly 99-100 % ochrany jak před UVB, tak před UVA zářením. Nezapomínejte ani na to, že UV záření jsme vystaveni i během oblačných dnů.

Dioptrické brýle. I když je nenávidíte a na veřejnosti je nikdy nenosíte, na dovolenou si je s sebou přibalte. Nikdy nevíte, co se může přihodit během objevování nových, neznámých míst. Můžete se například setkat s alergeny nebo Vás může dráždit něco v ovzduší , na co nejste zvyklí. Pokud by Vás něco takového obtěžovalo - nebo hůře, poranili byste si na cestách oko - budete vděční, že máte po ruce dioptrické brýle.

• Plavecké brýle. Plánujete-li na dovolené plavat a nemáte rádi, když se Vám voda dostane do očí, sbalte si s sebou plavecké brýle. Nejdůležitější však je: Nikdy se nekoupejte s kontaktními čočkami v očích - ani když máte na očích plavecké brýle. Jakákoliv voda, včetně té v bazénu, vířivce nebo jezeře, může způsobit infekci - což není ideální způsob, jak zakončit svou dovolenou.

Předpis dioptrií od lékaře. Máte doma aktuální předpis dioptrií pro brýle a kontaktní čočky? Pravděpodobně ho nebudete potřebovat, ale je praktické ho mít u sebe pro případ, kdybyste své kontaktní čočky ztratili nebo se Vám poškodily. Chcete-li předejít zbytečnému papírování, jednoduše si svůj lékařský předpis vyfoťte a uložte ve svém telefonu spolu s kontaktem na očního lékaře.

Zvláštní upozornění

Nezáleží na tom, kam jedete nebo jak nezávadný je zdroj používané vody - a to platí i u balené a destilované vody - nikdy v ní neuchovávejte kontaktní čočky. Používejte pouze roztok na kontaktní čočky k tomu určený. A pokud se chystáte na cestu automobilem a plánujete hodně času strávit za volantem, nastavte si klimatizaci v autě tak, aby Vám nefoukala přímo do obličeje. Mohla by kontaktní čočky vysoušet a sledování vozovky by pak mohlo být nepohodlné a namáhavé.

 

Kontaktní čočky nabízí v porovnání s dioptrickými brýlemi mnohem více svobody; avšak se svobodou přichází ruku v ruce zodpovědnost. Buďte proto na sebe laskaví a během cest se rozhodujte s ohledem na své zdraví, aby vzpomínky na letošní léto byly jen ty dobré.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

Další blog