Doporučení
child_suitcase_map

Situace, kdy musíte s okem na pohotovost, mohou působit děsivě, obzvláště pokud jste právě daleko od domova. Nehody a zranění mohou ztížit orientaci v neznámém městě - navíc, některé potíže mohou vést k trvalému poškození zraku, pokud nejsou ošetřeny náležitým způsobem. Přinášíme Vám několik rad na cesty od oční lékařky a cestovatelky Anne Sumers, M.D., mluvčí Americké akademie oftalomologie.

 

Zabalte si záložní brýle a náhradní balení čoček

Jestliže nosíte dioptrické brýle, na každou cestu si sbalte dva páry! "Když mi bylo čtrnáct, sklouzly mi brýle z nosu a spadly na dno moře, když jsem pozorovala ryby v Řecku," říká Dr. Sumers. "A zatímco si všichni prohlíželi Akropoli, moje maminka a já jsme strávily den hledáním anglicky mluvícího oftalmologa a velmi rychlého optika!" Podobně, nosíte-li kontaktní čočky, přibalte si náhradní pár ještě navíc k brýlím.

 

Neotálejte s návštěvou očního lékaře

I když Vás může lákat myšlenka, že vyčkáte s návštěvou očního lékaře na návrat domů, nedělejte to. Okamžité ošetření malých potíží je udrží v kategorii malých. Jste na pochybách, na koho se obrátit? Na stránkách AAO (pozn.překl.: Americká akademie oftalmologie) EyeSmart je možné využít službu, která obsahuje mezinárodní seznam všech členů Americké akademie oftalmologie (pozn. překl.: v angličtině se nazývá "Find an Ophtalmologist"). "Jeden můj pacient se škrábl do oka o větev při výstupu na Macchu Picchu v Peru. Kapal si do oka umělé slzy, které měl s sebou jeho kamarád, čtyři dny trpěl neuvěřitelnou bolestí a domů se vrátil se závažným vředem v oku postiženým infekcí. Kdyby navštívil očního lékaře hned první den, mohl by si začít oko ihned léčit a škrábnutí by se zahojilo za jeden nebo dva dny bez jakéhokoliv poškození očí nebo trvalého zjizvení oka."

 

Vybavte se proti syndromu suchého oka

Chystáte se někam letět? V letadle se vysušují oči každému. Chystáte-li se v letadle spát, vyjměte si kontaktní čočky z oka anebo si s sebou vezměte volně prodejné zvlhčovací oční kapky.

 

Nepoužívejte vodu na čištění kontaktních čoček

Vždy mějte pouzdro na kontaktní čočky v příručním zavazadle, spolu s dvěma baleními roztoku na kontaktní čočky. Pokud se Vám jedna lahev otevře a vylije, zůstane Vám náhradní. Máte-li podrážděné oči, čočky si vyjměte a uložte je do pouzdra se sterilním roztokem na kontaktní čočky - ne do kelímku (vím o případech, kdy letuška kelímek omylem vyhodila, když cestující v letadle usnul). Nikdy neuchovávejte kontaktní čočky ve vodě - voda není sterilní a v některých zemích může dokonce obsahovat bakterie, které mohou způsobit závažné oční infekce.

 

Vytvořte si dostatečnou zásobu očních kapek, které máte na lékařský předpis

Používáte-li oční kapky předepsané lékařem, nezapomeňte si s sebou přibalit několik lahviček navíc. "Nepředpokládejte, že lékařský předpis vystavený v USA bude možné uplatnit ve Velké Británii (jak zjistil jeden můj pacient) nebo že ve Francii je možné koupit stejné kapky (jak zjistil další z mých pacientů). Potřebujete-li oční kapky při alergii, glaukomu nebo na suché oči, určitě si je sbalte s sebou - a nezapomeňte na náhradní balení!"

 

Neignorujte změny zraku

Fakt, že něco není bolestivé, neznamená, že to není závažné. "Jeden pacient mi volal, protože začal vidět náhle vidět nové mžitky a záblesky před očima a viděl rozmazaně. Příliš se neobával, protože ho to nijak nebolelo a chtěl se objednat na prohlídku až následující týden, až se vrátí domů z dovolené. Tyto symptomy však patří mezi projevy odchlípené sítnice. Naštěstí poslechl mou radu a vyhledal místního očního lékaře, který mu odchlípení sítnice hned následující den ošetřil."

 

Neignorujte změny zraku (ano, stojí to za zopakování!)

Změny zraku mohou být projevem jiných zdravotních problémů. Když cestujeme, mění se nám stravovací návyky a pitný režim. Rozmazané vidění může poukazovat na vysoký tlak, mozkovou mrtvici nebo na to, že se při diabetu vymkla kontrole hladina cukru. "Jeden z mých pacientů mi telefonoval z konference, protože začal vidět velmi rozmazaně. S ostatními účastníky akce si užíval jídlo a pití a chodil pozdě spát. V místní nemocnici zjistili, že měl asi pětkrát vyšší hladinu cukru v krvi, než by měla být. Až do té doby netušil, že má cukrovku."


Užívejte si na cestách!

Další blog