bigstock-giant-squid-7551750.835x0-is

Člověk snadno podlehne pocitu, že zrak je samozřejmostí. Běžně o něm během dne nepřemýšlíme. Nyní Vám však přinášíme několik pozoruhodných informací. Díky těmto faktům o zraku, které zná jen málo lidí, se můžete stát králem nebo královnou večírku!

 

6 kuriózních faktů:

1. Děti se rodí barvoslepé. Vnímání barev se u nich vyvíjí postupně, obvykle se schopnost rozpoznat a rozlišovat barvy plně rozvine asi v pěti měsících.

2. Duhovka v oku má více než 256 jedinečných vlastností. Pro porovnání se nabízí otisk prstu, který jich má jen asi 40. Proto se během mnoha nových bezpečnostních opatřeních využívá skenování duhovky namísto skenování otisku prstu.

3. Pokud nás někdo fyzicky přitahuje, rozšíří se nám zornice o plných 45 %. Je známo, že ženy s rozšířenými zornicemi jsou považovány za přitažlivější. Italské ženy ve středověku tuto myšlenku realizovaly v praxi tak, že používaly rulík zlomocný k rozšíření svých zornic. Vy to však doma nezkoušejte; rulík je pro oči toxický!

4. Hlavonožec kalmar Hamiltonův (pozn. překl.: anglicky colossal squid) má největší oko na planetě, v průměru asi 30 cm!

5. Proč nosili piráti pásku přes oko? Ve skutečnosti to byl vlastně trik, který jim pomáhal lépe vidět. Oko zakryté páskou používali, aby viděli ve tmě v podpalubí, zatímco nezakryté oko na palubě na ostrém denním světle.

6. Rohovka žraloka je neuvěřitelně podobná té lidské. Jsou si natolik podobné, že byly žraločí rohovky použity pro transplantaci člověku.

Další blog