http://discoveryeye.org/low-vision-smart-phones/
i

Mnoho z nás používá na chytrých mobilních telefonech pouze základní funkce a nikdy se nedostaneme k tomu, abychom nastavení telefonu přizpůsobili našim osobním potřebám. Čas strávený úpravou nastavení a funkcí na chytrém telefonu se rozhodně vyplatí, abyste z něj vytěžili maximum, které máte k dispozici a možná nevyužíváte. Telefonát nebo odeslání textové zprávy z chytrého telefonu může být pro někoho výzvou, avšak s jednoduchými úpravami může být kontakt se světem hračkou. Pohodlné používání chytrého telefonu umožňuje snadno zůstat v kontaktu s těmi, na kterých Vám záleží.

Jestli už chytrý telefon nějakou dobu používáte, víte, že nejnovější modely mají už dost funkcí, které lze ovládat hlasem, takže je možné slovně instruovat telefon, aby třeba zavolal manželce nebo přečetl poslední textovou zprávu. Chytré telefony jsou skvělým příspěvkem ve světě technologií; se zabudovanými funkcemi pro usnadnění zpřístupnění poskytly tyto mobilní telefony osobám se slabým zrakem možnost provádět různé aktivity, které byly pro ně do té doby obtížné bez použití lupy nebo jiného pomocného nástroje.

Jedním ze způsobů, jak si usnadnit čtení jmen v seznamu kontaktů, je zvětšení textu na obrazovce. Když na základní obrazovce kliknete na ikonu "Nastavení" (Settings), najdete v nabídce pod "Obecné" (General Settings) nebo "Osobní nastavení" (Personal Set-Up) řádek "Zpřístupnění" (Accessibility). Tato funkce může být využita k vizuálnímu vylepšení používání chytrého telefonu. Pomocí funkce "Zvětšení" si můžete měnit velikost textu a zvětšit text například v seznamu kontaktů, abyste jména lépe viděli. Pokud si zapnete funkci "Větší text", zvětší se písmo v celém telefonu: v kontaktech, ve zprávách i emailech.
Někdo může mít i přes zvětšený text stále problém dobře vidět kontakty na obrazovce. Tady může pomoci a ulevit od stresu funkce nazvaná "Voice Assistants" nebo "Text-to-speech" (VoiceOver, tzv. předčítání obsahu obrazovky). Když tuto službu aktivujete, můžete pak mobilní telefon obsluhovat mluvením do mikrofonu. Na většině telefonů může být tato funkce zapnuta podržením domovského tlačítka, tzv. home button. Po pípnutí můžete říci jméno nebo název firmy. Můžete využít informace ze svého seznamu kontaktů tak, že požádáte svého hlasového asistenta, aby vytočil telefonní číslo osob z Vašeho seznamu nebo mu nadiktujete telefonní číslo, se kterým si přejete spojit.
Tipy pro lepší využití telefonu pro slabozraké
I když už využíváte některé nebo všechny z funkcí pro slabý zrak již dříve zmíněných v tomto článku, stále ještě existuje několik věcí, jak si můžete ještě zvýšit pohodlí používání telefonu a nemusíte přitom ani chodit do Nastavení. Některé spočívají ve výběru hardwaru a softwaru, jiné jsou jednoduché a nic nestojí.

Výběr vhodné velikosti telefonu: Jak velké zvětšení je nutné, záleží samozřejmě na kvalitě zraku, ale také na výběru velikosti telefonu. Pokud potřebujete velké přiblížení nebo větší text, je lepší zvolit si telefon s větší obrazovkou, která umožní, že zůstane více textu na obrazovce stále viditelného i po přiblížení nebo zvětšení fontu. Dají se pořídit Androidy i iOS telefony s úhlopříčkou obrazovky až 14,5 cm. Tablety jsou pak ještě větší. Problematické u velkých telefonů může být pro některé uživatele se slabým zrakem jejich potřeba držet mobil v těsné blízkosti očí, aby na něj viděli. Před plánovaných nákupem telefonu je proto vhodné si vyzkoušet manipulaci s ním a jeho používání.

Vysoce kontrastní tapeta: Pozadí na domovské obrazovce si můžete měnit tak, že si vyberete nějakou fotografii nebo si zvolíte tapetu z již existující nabídky telefonu. Použití jednobarevné tapety spíše než fotografie s mnoha detaily, které splývají s ikonami aplikací a textem na domovské obrazovce může významně usnadnit orientaci v textu a ikonách. Pokud se Vám jednobarevná tapeta zdá příliš nudná, můžete vyzkoušet noční hvězdnou oblohu nebo sněžnou scenérii pro dosažení tmavého nebo světlého vzhledu obrazovky.

Aplikace se zatemněním a/nebo volbou velikosti písma: Aplikace, které jsou založené na čtení a navigaci, často mají své vlastní funkce pro lepší zpřístupnění. Jak iBooks od Applu, tak Kindle od Amazonu umožňují měnit velikost písma, a dokonce i typ písma, dále také pozadí nebo barvu textu, který čtete. Vyhledejte si aplikace, které mohou doplnit to, co chybí v operačním systému Vašeho telefonu nebo prostě jen zvýší kvalitu jeho používání.

Vytěžte při používání ze svého telefonu maximum
Dobrá zpráva o chytrých telefonech je, že všechny mají funkce, které mohou pomoci osobám se slabým zrakem nebo těm, jejichž zrak se jednoduše zhoršil s věkem. Úkolem každého zůstává vyzkoušet si co nejvíce z nabízených funkcí a 
 

Další blog