informace
girl-sunglasses-hat-beach-1200x630

Potřebují děti sluneční brýle?

Rozhodně ano. Poškození očí z vystavování se škodlivému slunečnímu ultrafialovému (UV) záření se během života kumuluje.

Protože děti tráví venku mnohem více času než dospělí, sluneční brýle, které filtrují 100 % UV záření, jsou obzvláště důležité pro děti.

Někteří odborníci odhadují, že asi polovina celkového času, který člověk stráví na slunci a je vystaven UV záření, se stane do 18. roku života. Pokud je to pravda, sluneční brýle jsou pro děti mnohem důležitější, než si většina lidí dokáže představit.

Nošení slunečních brýlí během dětství může hrát důležitou roli v předcházení očním problémům později v životě, zvláště těch, které bývají spojované s kumulovaným vystavováním se slunečnímu záření, jako například katarakta a pterygium. Sluneční brýle pomáhají chránit dětské oči před UV zářením a jeho odrazem jak během slunečného dne na pláži, tak i na zasněžených vrcholcích hor za oblačného počasí.

Je dobré dát si při výběru slunečních brýlí pro děti pozor na to, aby byly vyrobené z netříštivého materiálu, jako je například polykarbonát.

A UV záření není jediným potenciálním nebezpečím plynoucím ze slunečního světla. Nedávno vědci vyslovili domněnku, že dlouhodobé vystavování se vysokoenergetickému viditelnému modrému světlu ze slunečního záření může také způsobit poškození očí v průběhu času, mimo jiné může zvyšovat riziko vzniku a rozvoje makulární degenerace později v životě.

 

Dětské oči jsou mnohem citlivější na UV a modré záření než oči dospělých, protože čočka v dětském oku má menší schopnost filtrovat tyto vysokoenergetické paprsky. Zvláště to platí pro malé děti, takže je moudré začít u dětí s nošením ochranných slunečních brýlí při pobytu venku, jakmile je to možné.

Také je důležité si uvědomit, že vystavování se UV záření má větší dopad ve vyšších nadmořských výškách, v tropech a ve vysoce reflexním prostředí (jako je například zasněžená pláň, vodní hladina nebo písčitá pláž). Ochranné pomůcky na oči jsou pro děti zvláště důležité v těchto situacích.

 

Výběr barvy skel slunečních brýlí

Stupeň UV ochrany, kterou sluneční brýle poskytují, nijak nesouvisí s barvou brýlových čoček. Pokud mají brýle označení, že filtrují 100 % slunečních UV paprsků, výběr barvy a její odstín je věcí osobních preferencí.

Většina brýlových čoček u slunečních brýlí filtrujících HEV záření mívá různé odstíny jantarově žluté nebo měděně hnědé. Díky filtrování modrého světla také tato skla poskytují vyšší kontrast.

Další skvělou možností jsou dioptrické brýle s fotochromatickými čočkami, které jsou průhledné v uzavřených prostorech a automaticky se ztmaví na slunci. S fotochromatickými brýlovými čočkami odpadá potřeba mít extra sluneční brýle pro děti, které kvůli korekci zraku nosí dioptrické brýle. Fotochromatické čočky jsou nabízeny z různých materiálů a v různých barvách.

Všechny fotochromatické brýlové čočky filtrují 100 % UV záření a poskytují dostatečnou ochranu před vysokoenergetickým viditelným modrým světlem.

 

Kde zakoupit dětské sluneční brýle

Dětské sluneční brýle je možné zakoupit na různých místech, mimo jiné i v některých očních ordinacích, v internetových obchodech, v optikách nebo ve specializovaných obchodech.

Ať už budete nakupovat kdekoliv, vyberte si obchod se širokým výběrem obrouček, abyste mohli vybrat brýle, které budou dítěti dobře sedět. Také doporučujeme vybrat si polykarborbonátové brýlové čočky, které spojují výhody pohodlí vyplývající z lehkosti použitého materiálu a odolnosti proti poškození pro zvýšení bezpečnosti.

Nezapomeňte se také před nákupem informovat o záručních podmínkách a garanci spokojenosti.

 

Nezapomínejte na doplňky

Během výběru a zkoušení slunečních brýlí by Vás měl optik obeznámit s výhodami slunečních brýlí a s tím, jak o ně pečovat. Často Vám s brýlemi poskytne nebo doporučí hadřík a čistící roztok na čištění brýlí a tvrdé brýlové pouzdro, které brýle ochrání, když nejsou používány.

Dobrým nápadem může být také šňůrka na brýle. Tu lze připevnit k brýlovým stranicím, takže když si dítě sundá sluneční brýle z očí (nebo mu spadnou), zůstanou viset na krku, neztratí se, ani nepoškodí.

 

Začněte oční prohlídkou

Před nákupem slunečních brýlí pro děti doporučujeme objednat se k očnímu lékaři na preventivní prohlídku. Dětské oči mohou během let školní docházky procházet rychlými změnami a mít aktuální předpis dioptrií (pokud je to nutné) je prvním krokem k tomu, jak pomoci dítěti, aby vidělo tak jasně a pohodlně, jak to jen venku lze.

Další blog