suche_oci_big

Jste-li žena procházející právě menopauzou, to, co dráždí vaše oči, nemusí být pyl obsažený ve vzduchu. Podle údajů Společnosti pro výzkum zdraví žen trpí každoročně více než 3 miliony žen v důsledku menopauzy pocitem sucha v očích. Na základě výzkumu provedeného mezi ženami v menopauze a perimenopauze se u 96 % z nich projevovaly symptomy suchých očí, pouze u 27 % však bylo toto onemocnění diagnostikováno. Suché oči a oči alergiků se vyznačují podobnými příznaky; je tedy důležité určit, zda se za alergie ve vašem případě neschovává závažnější problém.

Svědí vás oči?

Nejčastější známkou suchých očí je pálení, pocit přítomnosti písku v očích, zarudnutí a někdy reflexní slzení. Zarudnutí a slzení mohou vyvolat i alergie, hlavním příznakem je v tomto případě ale svědění. Povšimněte si, kdy se podráždění stupňuje. Je-li to v době, kdy je počet pylových zrn ve vzduchu vysoký nebo je ve vaší blízkosti kočka, pak pravděpodobně trpíte alergií.

Jaké jsou vaše specifické příznaky?

Než navštívíte očního lékaře, napište si podrobný seznam příznaků - pomůžete mu tím s určením diagnózy. Těmito příznaky mohou být pálení, štípání, vylučování hlenu, pocit, že máte v oku cizí těleso, otok očního víčka nebo očí, citlivost na světlo, rozostřené vidění, zarudnutí, škrábání/pocit přítomnosti písku v očích, svědění, slzení a samozřejmě suché oči.

Jaký je rozdíl v léčbě?

Navzdory podobným symptomům se suché oči a oční alergie léčí jinak. Léčba syndromu suchých očí spočívá v ošetření žlázek, dříve přítomného zánětu a používání očního lubrikantu.

Alergii léčíme podáváním antihistaminik/stabilizátorů žírných buněk, umělých lubrikantů, chladivými obklady a vyhýbáním se alergenům.

Používáte-li kontaktní čočky a trpíte alergií nebo syndromem suchých očí, je nesmírně důležité, abyste používali vhodné kontaktní čočky. Jednou z možností, na niž se můžete očního lékaře zeptat, jsou čočky Proclear společnosti CooperVision - jediné kontaktní čočky na trhu, které nesou schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv USA (FDA): „Mohou přispět ke zvýšení pohodlí uživatelů čoček, kteří zakoušejí mírné obtíže či příznaky související s vysycháním povrchu oka při nošení čoček.“

Rozlišování mezi alergiemi a možným syndromem suchých očí v důsledku menopauzy může být matoucí, zejména pokud trpíte obojím. Nezapomeňte si tedy o detailech promluvit s očním lékařem.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog