syndrom-suchych-oci-po-menopauze

Víte, že syndrom suchých očí je onemocnění běžně spojované s menopauzou? Pokud toto období zrovna prožíváte a máte neustálý pocit suchých očí, pak by bylo vhodné, abyste si promluvili s očním lékařem.

Přestože zatím nikdo příčinu těchto potíží u žen v menopauze nezjistil, někteří oční lékaři se domnívají, že důvodem může být pokles hladiny některých hormonů podílejících se na tvorbě slz v období po menopauze. Jiná teorie tvrdí, že u žen procházejících menopauzou dochází k poruchám chemických signálů zodpovědných za zdravý slzný film. Ať už je příčinou cokoli, syndrom suchých očí může mít vliv na vaše každodenní činnosti.

Toto jsou některé z příznaků symptomu suchých očí: podrážděné, štípající, suché a zarudlé oči, pocit nepohodlí, pálení v očích, pocit přítomnosti cizího tělesa a rozostřené vidění. Nadměrně suché oči mohou dokonce vést k poškození oční tkáně, poruchám vidění a ke zjizvení rohovky. Pokud trpíte syndromem suchých očí, už jste asi zaznamenali, že příznaky se zhoršují večer, po dlouhodobém čtení anebo práci u počítače.

Pro úlevu od symptomů suchých očí vám oční lékař může doporučit řadu léčebných prostředků. K nim patří oční kapky, doplňky stravy obsahující omega 3 mastné kyseliny nebo kombinace různých prostředků.

Pokud máte zájem o kontaktní čočky, oční lékař vám doporučí ty, které by pro vás byly nejvhodnější. Jedna z možností, na niž se můžete informovat, jsou multifokální čočky společnosti CooperVision Proclear multifocal - jediné kontaktní čočky na trhu, které nesou schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv USA (FDA): „Mohou přispět ke zvýšení pohodlí uživatelů čoček, kteří zakoušejí mírné obtíže či příznaky související s vysycháním povrchu oka při nošení čoček.“

Chcete-li se o syndromu suchých očí po menopauze dozvědět více, nezapomeňte navštívit očního lékaře.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog