(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Reena Mukamal) http://www.aao.org/eye-health/news/learn-about-dry-eye-from-jennifer-aniston
vystrizek

Z pohledu Jennifer Aniston je u ní doma o jeden pár suchých očí víc, než by si přála.
Herečka nedávno přiznala, že trpí syndromem suchého oka.

Syndrom suchého oka, kterým je postiženo asi 5 milionů Američanů, vyvolává v oku nepříjemné pocity a může narušovat každodenní aktivity jako je například čtení nebo sledování televize. Jennifer Aniston prohlásila, že syndromem suchého oka trpěla mnoho let, než jí byla tato potíž diagnostikována a léčena.

Na základě hereččiny zkušenosti pro vás uvádíme tři poznatky o tomto běžném problému.
Co je syndrom suchého oka? Když oči nevytvářejí dostatek slz nebo nejsou slzy dostatečně "kvalitní", aby oči uchovaly zdravé a v pohodlí, může se projevit syndrom suchého oka. Jennifer Aniston si často stěžovala na podrážděné, svědící a někdy oteklé oči, ke zhoršení docházelo zejména po čtení scénářů. Dalšími projevy pak mohou být také štípání nebo pálení očí, nadměrné slzení a nepohodlí spojené s nošením kontaktních čoček.

Kdo může syndromem suchého oka onemocnět? Tuto potíž může vyvolat celá řada různých biologických a enviromentálních faktorů, včetně hormonálních změn u žen po menopauze, běžně používané léky, které mají vliv na snížení sekrece slz (např. antihistaminika, některé léky na krevní tlak, antidepresiva) a vystavení se větrnému klimatu nebo klimatizaci. Někdy syndrom suchého oka přichází ruku v ruce s určitými autoimunitními onemocněními jako je například lupus. V některých případech může být příčinou suchých očí onemocnění žlázy v očním víčku.

Jak suché oči ošetřovat? I když Jennifer Aniston trpěla projevy několik let pouze s dočasnou úlevou, je možné suché oči udržet pod kontrolou a zmírnit nepohodlí. Oftalmolog může použít různé přístupy, jak léčit Váš stav podle toho, co je příčinou suchých očí. Léčba a ošetření mohou zahrnovat používání volně prodejných zvlhčujících kapek, tzv. "umělých slz", léky na předpis, výživové doplňky nebo v některých případech malý operativní zákrok.

Poraďte se se svým lékařem, může Vám pomoci vybrat si nejvhodnější léčbu.

Další blog