fan2028748

Cestujete-li do zahraničí, zejména pokud se jedná o odlehlou oblast, možná přemýšlíte o tom, jak se během cesty co nejlépe postarat o své kontaktní čočky. I když to může být náročné, nemělo by vám nic bránit v používání čoček i v těch nejméně rozvinutých krajích, budete-li pamatovat na několik základních pravidel.

Pitnou vodu nepoužívejte na čištění nebo ukládání kontaktních čoček.

Kontaktní čočky nikdy nesmí přijít do styku s žádným druhem vody - vodou z vodovodu, destilovanou, jezerní ani vodou balenou v lahvích. Voda totiž obsahuje mikroby a viry, zejména pak prvoky Acanthamoeba, kteří se mohou na čočkách uchytit a stát se příčinou závažné a obtížně léčitelné infekce. K uložení kontaktních čoček používejte výhradně sterilní roztok s neprošlou dobou platnosti. Před manipulací s čočkami si vždy umyjte ruce v čisté, pitné vodě.

Neustále mějte u sebe aktuální předpis na kontaktní čočky

Pravděpodobně ho nebudete potřebovat, vezmete-li si však svůj aktuální předpis na čočky pro všechny případy s sebou, můžete si ušetřit čas a energii nutné k získání nového předpisu v zemi, kde může být obtížné objednat se na oční vyšetření. Existuje několik online dodavatelů kontaktních čoček, kteří vám zboží zašlou i do zahraničí, budete však potřebovat právě aktuální předpis na čočky.

Nikdy nepřelévejte roztok na čočky do menší nádoby

Protože je letecká přeprava omezena řadou nařízení, mohli byste být v pokušení přelít roztok na čočky do menší lahvičky. To by však negativně ovlivnilo jeho sterilitu. Kupte si raději novou, menší láhev roztoku, nebo ještě lépe - pořiďte si jednorázové denní kontaktní čočky, jako například Proclear 1 day. Ty nevyžadují pouzdro ani roztok a vy se nemusíte zabývat problémem sterility, protože si každý den nasadíte čočky nové.

Vezměte si s sebou to, co potřebujete, a ještě něco navíc

Nikdy nevíte, co si v zahraničí budete nebo nebudete moci pořídit; je tedy vhodné, abyste si s sebou vzali veškeré pomůcky péče o zrak, které potřebujete, než se snažit zakoupit je v cíli cesty. To je také další dobrý důvod, proč byste si měli pořídit jednorázové čočky. Ať už se řídíte jakýmkoli režimem nošení čoček, nezapomeňte na několik balení navíc - to pro případ, že by se vám ztratily. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout ztrátě čoček, je přibalit je do příručního zavazadla.

Při cestě do zahraničí je toho tolik k vidění... Pamatujte tedy na to opatrovat své čočky, aby vám nic zajímavého neuniklo.

Další blog