Jednoduchý způsob, jak si najít nejvhodnější kontaktní čočky https://coopervision.com/blog/three-big-contact-lens-decisions
m

Oční lékař ví o očích hodně a také ví, jak pomocí kontaktních čoček zlepšit zrak. Co ale nemusí vědět, jsou informace o Vašem stylu života a nemusí znát Vaše specifická přání týkající se korekce zraku.
Je mylné předpokládat, že jediné kontaktní čočky, které Vám vyhovují, jsou ty, které nosíte. Ve skutečnosti je tomu naopak, možností je mnoho. Možná Vás Váš oční lékař nechce zahltit mnoha možnostmi volby, avšak platí, že čím více informací mu jako zpětnou vazbu poskytnete, tím lépe. Například, pokud už nosíte kontaktní čočky, ale chtěli byste mít oči na sklonku dne méně unavené a méně zarudlé, měli byste si o tom promluvit se svým lékařem, aby Vám mohl vybrat vhodnější čočky. Jednoduše řečeno, i když má lékař při výběru poslední slovo, Vaše účast je obrovská pomoc.

Máme pro Vás tři témata k zamyšlení před další návštěvou u očního lékaře: 
1. Vzali byste si dioptrické brýle na veřejnosti?
Někteří uživatelé kontaktních čoček odmítají nosit dioptrické brýle kdekoliv na veřejnosti mimo svůj domov. Někomu zase vyhovuje střídání, nosí brýle například do kanceláře a kontaktní čočky si nasadí, když si chce vyrazit někam na večeři. Až si budete kontaktní čočky vybírat, popovídejte si s Vaším očním lékařem o tom, čemu dáváte přednost Vy. Čím více toho optometrista ví o Vašich preferencích a o tom, po jakou dobu dne hodláte kontaktní čočky nosit, tím lépe Vám může poradit při výběru kontaktních čoček. A i když nemáte dioptrické brýle rádi, platí, že uživatelé kontaktních čoček by měli mít doma jedny záložní.
2. Je Vám více než 40 let?
Oči ztrácí část svých zaostřovacích schopností, jak se blížíme čtyřicítce. Tomuto stavu se říká presbyopie (tohle slovo může být pro někoho velké sousto, že?). Presbyopie může člověka obtěžovat obzvlášť v situacích, kde je méně světla - například, když se snažíte přečíst nabídku v jídelním lístku v tlumeně osvětlené restauraci. Tohle se v nějakém okamžiku stane každému - dokonce i těm, kdo se těší výbornému zraku 20/20. Jednoduchým řešením tohoto problému je nasadit si na chvíli, kdy se rozhodujete mezi polévkou a salátem, brýle na čtení. Pokud Vám tento přístup nevyhovuje, proberte se svým očním lékařem možnost multifokálních kontaktních čoček. Tyto čočky Vám pomohou zaostřovat do všech vzdáleností a zajistí Vám pohled nerušený brýlemi jak na blízko, tak na dálku.
3. Toužíte po čočkách, které byste nemuseli každý večer mnout a čistit?
Jak často by Vám vyhovovalo měnit si kontaktní čočky za nový pár je věc, o které si můžete se svým očním lékařem promluvit. Na režim nošení se lékaři často odkazují, když mluví o pravidlech používání čoček. Výraz se vztahuje k tomu, jak často je třeba stávající kontaktní čočky nahradit novým párem měkkých kontaktních čoček s určitou dobou použitelnosti. Je možné tak činit každý den, každé dva týdny nebo měsíčně. Jestliže občas riskujete a čočky si po každém vyjmutí z oka nevyčistíte, vyhovovaly by Vašemu životnímu stylu lépe jednodenní kontaktní čočky, které nevyžadují čištění a dezinfekci. Neostýchejte se o tom mluvit se svým lékařem. Potřebuje znát pravdu a bude se zabývat především výběrem vhodných čoček, než aby Vám spílal za Váš současný přístup.

Některá rozhodnutí ohledně Vašich kontaktních čoček musí učinit sám lékař, protože tvar oka a počet dioptrií také hrají roli při výběru kontaktních čoček, aby dobře seděly v oku a Vy viděli co nejlépe. Tři výše zmíněná zamyšlení Vám však mohou dobře posloužit jako odrazový můstek pro diskusi s lékařem.

Žádná informace uvedená v tomto článku nemůže být považována za lékařskou radu, ani nemůže nahradit doporučení lékaře. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.


 

Další blog