informace
man-rubbing-eyes-holding-glasses-in-front-of-computer-big-spotlight-size

Když dlouho pracujete na počítači, čtete knihu nebo řídíte, můžete začít zažívat to, čemu říkáme "únava očí". Ve skutečnosti však únavu očí jako zdravotní diagnózu neznáme. "Únava očí je spíše soubor příznaků než aktuální diagnóza," vysvětluje Laurie Barber, MD, oční lékařka v Little Rock v Arkansasu. "Lidé používají tento výraz různě. Někdo tím může myslet, že mu oči slzí a jsou unavené, zatímco někdo jiný může rozmazaně vidět. Někteří lidé mohou trpět bolestmi hlavy, které lze přičíst únavě očí, a někdo jiný může pociťovat únavu obličejových svalů z dlouhodobého sledování obrazovky, protože nenosí vhodné dioptrické brýle."

Když jsou oči unavené, nijak je to nepoškozuje, ani to nezpůsobuje trvalé poškození zraku, říká Dr. Barber. "Ale vyplatí se pár věcí změnit, když se rozhodnete zaměřit na zvýšení pohodlí Vašich očí."

 

Co únavu očí způsobuje?

V mnoha případech se příznaky projevují dlouhodobým sledováním něčeho bez mrkání. To může vyvolat syndrom suchého oka. Únava očí způsobená sledováním obrazovky počítače se nijak neliší od únavy z řízení auta nebo několikahodinového čtení. Sezení v blízkosti ventilátoru, který fouká do očí horký nebo studený vzduch, může vysušení očí urychlit.

Nesprávné předepsání dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček může mít za následek rozmazané vidění, které může pocit únavy očí zvyšovat, uvedla Dr. Barber. Pocit vizuálního nepohodlí může způsobit i práce v prostředí buď příliš osvětleném nebo naopak nedostatečně osvětleném.

"Pokud při určitých činnostech nezaujímá tělo správné držení a polohu, může to způsobit bolesti krku, ramen nebo zad, které mohou zvýšit pocit nepohodlí a někdo je může dávat do souvislosti s únavou očí," dodala.

 

Snížení namáhání očí při používání počítače

Pro snížení pocitu unavených očí po dlouhém čase stráveném u počítače lze udělat několik věcí, například používat umělé slzy, přizpůsobit si nastavení obrazovky počítače tak, aby Váš pohled směřoval mírně dolů nebo si umístit zvlhčovač vzduchu v blízkosti pracovního stolu.

Také se doporučuje používat pravidlo "20-20-20": každých 20 minut přesuňte svůj pohled na předmět vzdálený  zhruba 20 stop (pozn. překl.: asi 6 metrů) na dobu alespoň 20 sekund.

 

Tipy pro pohodlí očí řidičů

Ke snížení pocitu unavených očí během řízení Dr. Barber doporučuje:

  • Upravte si klimatizaci v autě tak, aby Vám nefoukala přímo do obličeje.
  • Použijte umělé slzy, pokud máte pocit suchých očí.
  • Používejte při řízení dioptrické brýle nebo kontaktní čočky.
  • Používejte sluneční brýle, když je to potřebné.

 

Kdy navštívit očního lékaře

Pokud pocit únavy v očích přetrvává i po úpravě nastavení počítače nebo pracovního místa, navštivte očního lékaře. Lékař si zjistí informace o projevech únavy očí, kdy se objevují a jak dlouho trvají. Dále oční lékař ověří, zda netrpíte syndromem suchého oka, vyšetří Vám oční svaly a určí, jestli potřebujete dioptrické brýle nebo kontaktní čočky nebo ověří, zda je Vaše současné předepsání správné.

 

Další blog