(převzato ze stránek Americké oftalmologické asociace; autor: Dayle Kern) http://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-adjustments-low-vision
vystrizek

Slabý zrak může být vážnou překážkou pro starší lidi, když si chtějí udržet svou samostatnost. Běžná potíž mezi seniory, slabý zrak, může ztěžovat každodenní činnosti, zvýšit závislost na blízkých osobách a pečovatelích a současně zvyšuje riziko pádů a deprese. Díky několika jednoduchým úpravám v domácnosti je však možné pomoci snížit závislost těch, kteří trpí lehčí formou poškození zraku.

 

Vytvoření vhodných podmínek

Rozmístěte doma nábytek v malých seskupeních, aby se během konverzace minimalizovala potřeba ostřit na dálku. Také se vyhněte čalounění a kobercům se vzory, které mohou mást zrak. Namísto toho si pořiďte nábytek s povrchem, který Vám umožní hmatovou "nápovědu" pro jeho rozpoznání.

 

Zvýšení kontrastu a barevnosti

Umístěte doma doplňky v jasných výrazných barvách, pomohou Vám nalézat věci v jejich okolí. Používejte kontrastní barvy k tomu, abyste se bez potíží zorientovali, kde jsou kliky na dveřích, schody, dveřní zárubně, vypínače, zásuvky nebo odpočívadla na konci schodiště a minimalizovali tak riziko chybného kroku nebo pádu.

 

Více světla

Jasnější osvětlení může pomoci při čtení a činnostech jako je šití nebo vaření. Doplňte stropní osvětlení prostřednictvím různých stojacích a stolních lamp. Odstraňte zrcadla, která odrážejí světlo a oslňují vás. Používejte takové stínění oken, které propouští přirozené světlo.

 

Využití technologií

Existuje celá řada technologických nástrojů pro chytré telefony a tablety, které byly navrženy jako pomoc pro osoby se slabým zrakem. Jedním  z příkladů je "Spotlight Text", který může být nastaven tak, aby osobám s určitými poruchami zraku pomáhal pohodlněji číst.

 

Neriskujte

Používejte k čištění podlah místo vosku přípravky, které se nelesknou. Malé koberečky připevněte páskou a elektrické šňůry odstraňte z míst, kde se chodí, čímž snížíte riziko pádu a poranění.

 

Pravidelné oční prohlídky

Řada onemocnění, které způsobují poškození nebo ztrátu zraku, jako je například makulární degenerace a glaukom, jsou progresivní a mohou se zhoršit bez řádného sledování a léčby. Během celkového vyšetření očí určí lékař jak typ, tak závažnost poškození zraku a v některých případech doporučí pacientovi zrakovou terapii pro slabozraké.

Mít slabý zrak může být jistě náročné, ale neznamená to nutně vzdání se nezávislosti. Pár drobných úprav doma může znamenat velkou změnu pro zachování pohodlí a podpoření schopnosti zvládat běžné denní činnosti i s poškozeným zrakem.

Další blog