http://visionsource.com/blog/helpful-tips-for-healthy-winter-vision/
l

Když na scénu vstoupí sníh a zimní chlad, často začneme podnikat preventivní opatření, abychom se ochránili před hrozícím nebezpečím nachlazení nebo chřipky. Možná Vás ale překvapí informace, že nízké zimní teploty představují určitá rizika také pro Vaše oči.

3 faktory, které mají vliv na zrak v zimě
#1: Suchý vzduch
Se snižováním venkovní teploty během zimního období dochází k ochlazování vzduchu, který pak už není schopen udržet tolik atmosferické vodní páry - vlhkosti - jako teplejší vzduch po zbytek roku. Chladné zimní větry naše oči a pokožku, obojí obsahující vysoký podíl vody, obzvláště dehydratují. Suchý vzduch působí na povrch oka - který je z 99% voda - a to pak ztrácí vlhkost vlivem zvýšeného vypařování a může se i projevit pocitem suchých, dehydratovaných a podrážděných očí.
#2: Odrážející se UV paprsky
Je všeobecně známým faktem, že nadměrné vystavování se přímému slunečnímu světlu s UV zářením zvyšuje riziko rakoviny kůže a může způsobit kataraktu - proto se doporučuje nosit sluneční brýle a použít ochranné krémy, pokud pobýváte venku po delší čas. UV záření se také může odrážet od sněhu a i když nemusí dojít k tomu, že si spálíte kůži, v ohrožení jsou i Vaše oči.
#3: Vzduch v uzavřených prostorech
Suchý vzduch není během chladnějších měsíců problematický pouze venku. Když v zimě topíme, studený a suchý vzduch zvenčí se zahřívá a tlačí se dovnitř. Teplý suchý vzduch je ještě více dehydratující v porovnání se studeným suchým vzduchem a vytváří pro oči a pokožku nepříjemné a vysušující klima. Recirkulující vzduch v uzavřených prostorech také obsahuje další dehydratující složky, jako například vegetaci a bakterie v daleko vyšším množství než čerstvý venkovní vzduch.

Udržování zdravého zraku v zimě je jednoduché
Ačkoliv chladný, suchý vzduch v zimě není pro zdraví očí optimální, existuje mnoho způsobů, jak si oči udržet zdravé, v pohodlí a bez podráždění. 
• Udržujte si oči zvlhčené. Rozmístíte-li si doma pokojové rostliny nebo použijete-li zvlhčovač vzduchu, výrazně přispějete ke zvlhčení vzduchu. Suchým očím můžete také ulevit pomocí zvlhčovacích očních kapek. Poraďte se se svým očním lékařem, které oční kapky jsou pro Vás nejvhodnější.
• Noste sluneční brýle v zimě. Pořiďte si sluneční brýle s UV filtrem, které budou chránit Vaše oči před slunečními paprsky, které se odrážejí od sněhu.
• Zvažte častější používání dioptrických brýlí než kontaktních čoček. Brýle poskytnou Vašim očím lepší ochranu před chladnými zimními větry a mohou dokonce pomoci udržet teplo a vlhko v blízkosti očí. 

Ochrana zraku je důležitá po celý rok
Ať už si užíváte teplý slunečný den na pláži nebo aktivní zimní den na sjezdovce, zajistěte Vaším očím vždy maximální pohodlí a péči. Pokud máte nějaké dotazy, jak si oči lépe chránit v zimním období nebo hledáte očního lékaře ve Vašem okolí, můžete využít naší službu "Vyhledat očního lékaře".


 

Další blog