informace
bags-under-eye-97kb

To, co často nazýváme "váčky pod očima", je ve skutečnosti ochablá kůže pod očima. Jedná se o poměrně běžný problém a je jedním z těch, které často doprovází proces stárnutí.

 

Co váčky pod očima způsobuje?

Jak stárneme, tkáň kolem očí postupně slábne a ochabuje. Tato ztráta kožního tonusu umožňuje tuku, aby se přesunul do dolních víček a ta pak vypadají napuchlá a oteklá. Do této oblasti se může nalít i tekutina a dále zvýraznit opuchnutí.

Pod očima se také mohou objevit stíny. Ty se mohou objevit v důsledku nateklých, opuchlých očních víček vlivem stárnutí.

K tvorbě váčků pod očima mohou přispívat i další faktory, například:

  • nedostatek spánku
  • kouření tabáku
  • alergie
  • zadržování tekutin (často po probuzení nebo po slaném jídle)
  • dědičná zátěž (přecházející v rodině z generace na generaci)

I když váčky a kruhy pod očima nevypadají právě atraktivně, obvykle bývají neškodné. Je-li však otok v oblasti kolem očí bolestivý, svědící, zarudlý nebo nemizí, navštivte očního lékaře.

 

Co můžete dělat v boji s váčky pod očima?

Domácí ošetření váčků pod očima

Některé domácí přípravky mohou pomoci zmenšit nebo odstranit opuchnutí a tmavé kruhy pod očima. Máme pro Vás několik tipů na vyzkoušení:

  • Použijte na oči studené obklady. Namočte čistou žínku v ledové vodě. Přiložte si vlhkou žínku na několik minut kolem očí a velmi jemně zatlačte. Po celou dobu byste měli vzpřímeně sedět.
  • Dopřejte si dostatek spánku. Většina odborníků doporučuje sedm až devět hodin spánku každý den.
  • Spěte s hlavou mírně vyvýšenou. To může pomoci, aby se tekutina nenahromadila kolem očí během spánku. Buď si podepřete čelo postele o několik centimetrů nebo si jednoduše vezměte ještě jeden polštář.
  • Snažte se nepít před spaním a omezte sůl ve vaší stravě. To může pomoci snížit zadržování tekutin přes noc, které způsobuje tvorbu váčků pod očima.
  • Přestaňte kouřit. Kouření může přispívat k rychlejší ztrátě kolagenu, což činní jemnou pokožku pod očima ještě tenčí a v důsledku toho jsou pak více vidět cévy.
  • Zkuste nějak zmírnit alergické projevy. Pokud je to možné, vyhýbejte se tomu, co Vám alergii způsobuje. Poraďte se se svým lékařem o lécích na alergie.
  • Používejte dekorativní kosmetiku. Vyzkoušejte korektor k zamaskování tmavých kruhů pod očima.

 

Léčebné metody používané při váčcích pod očima

Existují různé léčebné metody na zmírnění opuchnutí pod očima. Patří mezi ně obnova povrchu pokožky laserem, chemický peeling a výplně. Cílem těchto metod je napnout pokožku, zvýšit její tonus a zmenšit váčky pod očima. Pokud se chcete o těchto možnostech léčby dozvědět více, promluvte si se svým očním lékařem.

 

Operace očních víček v souvislosti s váčky pod očima

Operace očních víček nazývaná blefaroplastika může pomoci odstranit váčky pod očima, záleží na jejich původu. Během tohoto ambulantního zákroku rozřízne lékař pokožku pod řasami nebo na vnitřní straně dolního víčka. Odstraní nadbytečný tuk a někdy také část kůže a pak ránu zašije drobnými stehy.

Blefaroplastika umí vedle korekce váčků pod očima také pomoci pytlovitým nebo opuchlým horním víčkům. O výhodách, riziku a vedlejších účincích spojených s operativním odstraněním váčků na spodních očních víčkách se poraďte se svým očním lékařem.

 

Tmavé kruhy vs. stíny pod očima

Už jste někdy při pohledu do zrcadla po dlouhé, bezesné noci spatřili pod očima tmavé kruhy? Možná by se mohlo jednat také o stíny, které vrhají opuchlá oční víčka. Nebo se mohou tyto tmavé části pokožky objevit v důsledku vpadlé kůže, která se během stárnutí běžně objevuje. Stíny nejsou to samé, co opravdové kruhy pod očima.

Uvádíme zde pro Vás několik informací o tmavých kruzích pod očima:

  • I když tmavé kruhy pod očima může mít kdokoliv, starší lidé jsou k nim náchylnější. Díky úbytku tuku a kolagenu a ztenčování pokožky, ke kterým dochází s narůstajícím věkem, jsou červenomodré cévy pod očima zřetelnější.
  • Tmavé kruhy pod očima jsou často dědičnou záležitostí (nazývanou periorbitální hyperpigmentace).
  • Lidé z etnických skupin s tmavší pletí jsou v porovnání s lidmi z etnických skupin se světlou pletí více náchylní k tomu, aby měli tmavé kruhy pod očima.
  • Senná rýma a alergie mohou být příčinou tmavých kruhů pod očima.
  • U některých osob může vystavení se slunci vyvolat v těle zvýšenou produkci melaninu, pigmentu, který dodává kůži barvu. To může vést ke vzniku tmavých kruhů pod očima.

 

Další blog