(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Kierstan Boyd) http://www.aao.org/eye-health/news/majority-us-adults-eye-problems-no-exams-survey
vystrizek

Na chvíli se zamyslete: pokud si všimnete, že se Vám na autě něco porouchalo, velmi pravděpodobně s ním pojedete do servisu na kontrolu. Uděláte to samé pro Vaše oči?
Jestliže jste na tom jako většina lidí (pozn. překl.: v USA), pravděpodobně ne. To vyplývá z průzkumu společnosti Harris Poll na základě zadání Americké akademie oftalmologie.
Podle tohoto průzkumu téměř dva ze tří dospělých Američanů uvádějí, že mají nějaký problém s očima nebo s viděním. Většina z nich se však na oční vyšetření, které by mohlo jejich zrak zachránit, neobjedná.
Výsledky průzkumu ukazují, že 64% dospělých má alespoň jeden nebo i více z níže uvedených problémů spojených s očima nebo se zrakem:
rozmazané vidění
dvojité vidění
obtížné noční vidění
problémy se čtením nablízko
světelné záblesky před očima
zarudlé, slzící oči

I přes zmíněné potíže jen 13% z těchto osob (asi každý osmý) uvedlo, že vyhledali lékaře a podstoupili oční prohlídku.
Povinností oftalmologů je pomáhat udržovat lidem zdravé oči a zrak v průběhu jejich života. Například září bylo vyhlášeno měsícem zdravého stárnutí, kdy mohli oftalmologové vyzdvihnout a zdůraznit důležitost pravidelných očních prohlídek.
"Stejně jako nám šednou vlasy, ochabují svaly a zpomaluje metabolismus, také na naše oči má věk vliv," vysvětluje Rebecca J. Taylor, M.D., oftalmoložka z Nashvillu ve státě Tennessee. "Běžné oční nemoci  spojené s věkem, jako jsou makulární degenerace, katarakta, diabetická retinopatie a glaukom, Vás mohou začít připravovat o zrak dávno předtím, než to zjistíte."
"Chodit na pravidelné oční prohlídky s rozkapáním očí - obvykle po překročení věku 40 let -  je důležité pro včasnou diagnózu těchto onemocnění předtím, než dojde k poškození zraku," říká Dr. Taylor. "Mnoho dospělých kolem čtyřicítky se začne zajímat o prevenci srdečních chorob, rakoviny, diabetu a dalších potíží. Pravidelná vyšetření jako prevence onemocnění, která mohou potenciálně vést k oslepnutí oka, by měla také být součástí takového celkového plánu k udržení dobrého zdraví."
Pokud ještě k očnímu lékaři na pravidelné prohlídky nechodíte, určitě začněte co nejdříve a navštivte oftalmologa ve Vašem okolí. Pro auta i oči platí to samé: pravidelné udržování a kontrola jsou nejlepší preventivní lék.

Další blog