alkohol

Každý, kdo někdy vypil příliš mnoho alkoholu, zažil, jaké to je mít pak vidění rozmazané a zkreslené. Ale co přesně alkohol v očích způsobí? A může mít alkohol na svědomí trvalé problémy se zrakem? V našem článku si můžete přečíst, jaký vliv může alkohol na oči mít.

Krátkodobé změny
Pomalejší reakce zornic - Alkohol způsobuje, že se duhovka stahuje a roztahuje mnohem pomaleji. To je problém u řidičů, kteří pili alkohol, protože nereagují dostatečně rychle na světla protijedoucích vozidel.
Zmenšená citlivost na kontrast - Schopnost rozlišovat jednotlivé objekty na základě světla a tmy, velmi důležitá při řízení za soumraku, je vlivem alkoholu narušena. Studie z Western University v Ontariu v Kanadě ukazuje, že alkohol snižuje schopnost oka přizpůsobit vidění podle jasu a kontrastu o 30%, pokud je v krvi naměřeno asi tolik alkoholu, kolik odpovídá nejvyššímu povolenému limitu (pozn. překl.: v USA a Kanadě nejvyšší povolený limit je 0,8 promile).
Cukání v oku - Cukání v oku (myokymie), což je vlastně cukání očního víčka, může  nadměrný příjem alkoholu způsobit.
Zvýšená suchost - Ze zjištění studie Hallym University College of Medicine vyplývá, že i konzumace malého množství alkoholu může zhoršit a prohloubit projevy syndromu suchého oka.

Dlouhodobé potíže 
Zvýšený výskyt šedého zákalu - Již několik studií poukázalo na zvýšený výskyt katarakty u pacientů s vyšší konzumací alkoholu.
Zvýšené riziko VPMD - AOA (Americká optometrická asociace) zahrnula nadměrné pití alkoholu mezi rizikové faktory u VPMD (věkem podmíněné makulární degenerace). 
Zhoršení zraku v důsledku nedostatečného příjmu vitamínů - Nadměrné pití ovlivňuje vstřebávání vitamínů v játrech, které jsou potřebné pro uchování zdravého zraku. Například nedostatek vitamínu B1 vlivem vysoké konzumace alkoholu může způsobovat slabost nebo paralýzu očních svalů. Nedostatek vitamínu A způsobený alkoholismem pak může vyvolat následující: noční slepota, ztenčení rohovky, protržení rohovky, suchost očí, někdy až slepotu v důsledku poškození sítnice.
Alkoholová a tabáková amblyopie - Také nazývaná jako optická neuropatie, může u osob, které nadměrně konzumují alkohol, vyústit v bezbolestnou ztrátu zraku.
Vystavení alkoholu v prenatálním věku - Nadměrné vystavení alkoholu v děloze může bohužel pro dítě znamenat poškození zraku. Podle zprávy Emory University School of Medicine je mnoho problémů očí spojeno s fetálním alkoholovým syndromem, mimo jiné například nedostatečně vyvinutý optický nerv, potíže s koordinací očí nebo sklon k padajícím očním víčkům.
Mnoho z krátkodobých potíží zraku vyvolaných alkoholem samo od sebe vymizí, pokud však máte pocit, že trpíte některým z dlouhodobých problémů, neprodleně navštivte Vašeho očního lékaře. Pokud ve svém okolí znáte někoho, kdo má možná problém s alkoholem, můžete využít pomoc některé z organizací jako je například společenství Anonymní alkoholici.

Ke sférickým čočkám ultraflex® premier nyní zdarma jednodenní zkušební čočky ultraflex®  plus 1 day.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

 

Další blog