Zajímavosti
group-of-people

Hormony jsou chemické látky v organizmu, které řídí procesy v celém těle. Často se jim říká chemičtí "poslové", protože cestují krevním řečištěm a dalšími tělními tekutinami do orgánů a tkání s informací pro buňky, co mají dělat a kdy to mají dělat. Hlad, chování, spánek, rozmnožování a nálady představují jen několik z mnoha základních tělesných funkcí, které hormony koordinují a řídí. Každý ve svém životě zažívá různé hormonální změny a tyto změny mají vliv na všechny části těla, včetně očí.

 

Hormony a dětský zrak

Tělo dítěte roste a rychle se mění v období puberty, kdy hormony doslova "útočí". Rostou a prodlužují se nejen ruce a nohy, ale i oční bulvy. Takový růst oční bulvy může způsobit rozmazané vidění vyvolané myopií (krátkozrakostí).

"Jakmile se hormony v těle dospívajícího jedince ustálí, zrak se rovněž může více stabilizovat," vysvětluje Stephen Lipsky, MD, dětský oční lékař z Atlanty v Georgii. "Je však důležité chodit jednou ročně na oční prohlídky během puberty i poté, aby se pohlídalo, že si dítě uchovává dobrý zrak."

 

Ženy a hormonální změny zraku

Vlivem hormonů mohou ženy zažívat různé změny zraku po celou dobu jejich dospělého života. Mají s tím co do činění hormony estrogen a progesteron. Měnící se hladiny hormonů mohou mít vliv na činnost mazových žláz v oku, což může mít za následek pocit suchosti v očích. Estrogen také může mít vliv na pevnost rohovky a zvýšit její elasticitu, což může ovlivnit to, jak se světlo dostává do oka. Suchost a změna lomu světla mohou být příčinou rozmazaného vidění a také mohou zkomplikovat nošení kontaktních čoček.

"S hormonálním vlivem antikoncepce, těhotenství a menopauzy jsou ženy vystaveny změnám zraku v podstatě po celý život," říká Elena Jimenez, MD, oční lékařka z Puerta Rica. "Můžeme mít rozmazané vidění nebo podrážděné, nepříjemně suché oči. Často mohou na suchost očí spojenou s hormonálními změnami pomoci zvlhčující oční kapky."

Naštěstí rozmazané vidění způsobené hormonálními změnami často zmizí, když se hladiny hormony vyrovnají. Pokud se však zrak nenavrátí k normálu do několika měsíců po porodu nebo se náhle změní nebo se rozmazané vidění velmi zhorší, je důležité neprodleně navštívit očního lékaře, aby vyloučil závažnější diagnózu jako je například diabetes.

 

Hormony štítné žlázy a zrak

 

Hormony štítné žlázy hrají klíčovou roli během vývoje organizmu, a to včetně vývoje očí.

Oční potíže související se štítnou žlázou se objeví, když štítná žláza nevytváří správné množství nebo druh hormonů. Jedno z onemocnění, nazývané Graves-Basedowova nemoc, se rozvine, když nějaká protilátka (krevní bílkovina) napadne štítnou žlázu, což často vede k nadměrné nebo nedostatečné tvorbě hormonu štítné žlázy. Stejná protilátka je schopná napadnout tkáň v okolí oka. Mezi symptomy pak patří vypouklé oči. Bohužel i když štítnou žlázu a oko napadá stejná protilátka, následné problémy se štítnou žlázou a oční problémy jsou dva oddělené problémy. Oční choroba spojená se štítnou žlázou se může objevit i při normální funkci štítné žlázy.

Abnormální hodnoty hormonů štítné žlázy mohou ovlivnit i jiné aspekty vývoje očí a jejich onemocnění. Výzkum ukázal, že lidem s vyšší hladinou určitého hormonu štítné žlázy (T4) častěji hrozí riziko vzniku a rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) a další změny na rohovce. V jiné studii se pak ukázalo, že hladina hormonů štítné žlázy může ovlivnit probíhající vývoj a regulaci očních čípků (buněk zodpovědných za barevné vidění).

 

Kdy je vhodné navštívit lékaře v souvislosti se změnami zraku?

K některým změnám zraku běžně dochází s rostoucím věkem. Některé však mohou být signálem, že očím hrozí nějaký problém:

  • vypoulení jednoho nebo obou očí
  • tmavá opona nebo závoj, který brání vidění
  • zhoršené vidění, i když jen dočasné
  • zkreslené vidění
  • dvojité vidění
  • nadměrné slzení / vodnatý výtok
  • světelné kruhy (barevné kruhy kolem světel)
  • ztráta periferního vidění
  • nové mžitky (černé "nitky" nebo skvrnky v zorném poli) a/nebo světelné záblesky
  • bolest v oku
  • neobvykle zarudlé oko

 

Pokud trpíte některým z výše uvedených symptomů nebo cítíte, že ke změnám zraku dochází náhle, neprodleně navštivte očního lékaře. Ten Vám může doporučit návštěvu u odborníka, který zjistí, zda je příčinou změn zraku hormonální nerovnováha.

Další blog