(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/strokes-effect-on-vision
k

Devětasedmdesátiletá Rosanne Rodilosso byla doma (Virginia, USA) a vyřizovala nějaké papíry, když si náhle uvědomila zvláštní pocit, jako by se třásla. Také nebyla schopná mluvit zřetelně. Věděla, že něco není v pořádku a tak sáhla po telefonu, aby si přivolala pomoc. Záchranná služba ji neprodleně odvezla do nemocnice, kde se dozvěděla, že právě prožila mozkovou mrtvici.
K mrtvici dochází, když se do mozku nedostane dostatek kyslíku. Může k tomu dojít,  když se ucpe céva a není možné doručit kyslík do nějaké části mozku. Céva může také prasknout a kyslík pak také nedoputuje do mozku. Jak se mrtvice projeví, záleží na tom, která část mozku byla postižena.
V případě paní Rosanne byla na vině krevní sraženna v pravé části mozku. Následující den Rosanne v nemocnici lékařům popsala, jak se cítí. Mimo jiné uvedla, že pociťuje svalovou slabost na levé straně, obtížně se jí polyká a trpí nepříjemným dvojitým viděním.

Co člověk po mrtvici vidí?
Ať už mozková mrtvice postihne kteroukoliv část mozku, mohou být následkem zrakové problémy. Děje se tak, protože zrakové dráhy zodpovědné za naše vidění se nacházejí v obou polovinách mozku. Jak je zrak mrtvicí zasažen, záleží na různých faktorech. Patří mezi ně to, která část mozku byla zasažena, jak rozsáhlá mrtvice byla a jak dlouho byla předtím léčena.

Běžné zrakové potíže po mrtvici zahrnují:
•    rozmazané vidění
•    ztráta zraku
•    citlivost na světlo
•    pohybující se obrazy v zorném poli
•    dvojité vidění (nazvané  diplopie)

Mít "okno": ztráta vidění v zorném poli
V některých případech může člověk po mrtvici ztratit část zraku na jedné straně. Člověk například může vidět polovinu z toho, co vidí normálně v pravé nebo levé polovině svého zorného pole. Někdy si lidé ani nemusí uvědomit nebo si všimnout, že nevidí část svého normálního zorného pole.

Dvojité vidění může až zdvojnásobit náročnost zaostření
U osob, které měly mozkovou mrtvici, často dochází k tomu, že mají potíže pohybovat oběma očima současně určitým směrem. Může to znamenat, že oči nebudou spolupracovat jako pár. Výsledkem může být rozmazané nebo dvojité vidění. To pak ovlivňuje chůzi, čtení a další aktivity.
Jako jednoduché dočasné řešení je možné použít okluzor k zakrytí jednoho oka. To může pomoci vyřešit frustrující dvojité vidění.
Cylindrické čočky - speciální čočky, které lomí světlo - by mohly také pomoci. Mohou minimalizovat nebo eliminovat dvojité vidění a poskytovat tak normálnější vidění.
Oftalmolog může Vaše oči po mozkové mrtvici vyšetřit a nabídnout Vám možnosti, jak   zrak dále zlepšovat během rekonvalescence.

Pozorování signálů zlepšování zraku
Paní Rosanne započala ihned fyzioterapii, aby se jí plně navrátila schopnost polykání a k posílení svalů, aby mohla snadněji chodit. Jako pomoc při dvojitém vidění si zakrývala okluzorem oko, během dne obě oči střídala. Také zjistila, že jí pomáhá nosit kšilt, který snižoval odlesky a pomáhal jí ulevit při citlivosti na světlo.
Postupně se paní Rosanne zcela vrátila schopnost polykat. Síly se jí navrací každým dnem, zatímco stále pokračuje v terapii zaměřené na zlepšení rovnováhy a pohyblivosti. Pravidelně také navštěvuje svého očního lékaře, který vyhodnotil dopad mrtvice na její zrak a pomáhá jí minimalizovat následky. Dvojité vidění se zlepšuje, zatímco stále používá okluzor na oko, který je jejím pomocníkem během celého dne. Společně se svým očním lékařem i nadále monitorují další potřeby jejího zraku.


 

Další blog