Doporučení
winter-summer-contacts-hero-678x446

Extrémní počasí se může na Vašem zdraví projevit - například jako úžeh v létě nebo nachlazení v zimě. Teplé a chladné počasí také může zhoršit podmínky pro nošení kontaktních čoček a vyvolat pocit nepohodlí nebo dokonce infekci. Možná jste se i zabývali myšlenkou, jaký vliv má velké horko nebo zima na balení kontaktních čoček, které čeká ve venkovní schránce od rána až do chvíle, než si ho vyzvednete, když se odpoledne vrátíte z práce.

Řiďte se následujícími doporučeními, aby Vám počasí jako uživateli kontaktních čoček nemuselo kazit náladu.

 

Teplé počasí

 

Chraňte se před sluncem

Protože obvykle trávíme více času venku v teplejších měsících roku, je velmi důležité zajistit, abychom své oči nevystavovali škodlivému UV záření. Jako východisko byste mohli zvážit nošení kontaktních čoček s UV ochranou, obzvláště během léta.

Navíc byste vždy měli nosit polarizační sluneční brýle během pobytu venku, bez ohledu na to, zda teploměr ukazuje plus třicet stupňů nebo mínus deset.

 

Zastavte stékající pot

V horkém dni, obzvláště je-li horko doprovázeno vlhkostí, se začne člověk potit téměř okamžitě - i když nesportuje.

Chcete-li zabránit, aby se Vám krůpěje potu dostaly do očí, vyzkoušejte nošení čelenky z absorpčního materiálu nebo si alespoň často utírejte ručníkem čelo. Vaše oči i kontaktní čočky Vám za to poděkují.

 

Nebojte se velkého horka

Je jen mýtus, že se Vám kontaktní čočky rozpustí v očích, když se vystavíte letnímu vedru nebo se nakláníte nad grilem.

Mnoho uživatelů kontaktních čoček tráví dlouhé hodiny v prostředí s vysokou teplotou a nikomu z nich se čočky v oku nerozpustily. Určitě však můžete nosit sluneční brýle jako ochranu před poškozením očí.

 

Nedělejte vlny

Jdete-li do bazénu v posilovně, v hotelu nebo na zahradě, vždy si vyjměte kontaktní čočky před tím, než se smočíte.

Nošení kontaktních čoček při plavání a koupání může způsobit podráždění oka a infekci. (Tato rada se týká i dovádění v mořských vlnách na pláži, sprchování nebo horké koupele ve vaně.)

Pokud si odmítáte kontaktní čočky z očí na plavání vyjmout, nasaďte si před vstupem do vody plavecké brýle.

 

Chladné počasí

 

Věnujte pozornost snížené vlhkosti vzduchu

Na podzim a v zimě, kdy se vlhkost vzduchu obvykle snižuje, se Vaše oči mohou více vysušovat, protože se slzy více vypařují.

Proto je důležité mít vždy po ruce oční kapky vhodné pro uživatele kontaktních čoček nebo umělé slzy. Navíc byste měli pro pobyt venku nosit sluneční brýle nebo ochranné brýle, které Vás ochrání před oči vysušujícím větrem.

 

Pijte

Nemáme na mysli pivo ani Bloody Mary. Doporučujeme pít dostatečné množství vody pro zachování optimální hydratace organizmu, a to včetně očí. Vyšší konzumace vody vytváří více slz, které chrání oči před suchostí.

 

Nezdržujte se v blízkosti přímých zdrojů tepla

V zimě nejčastěji pouštíme v našich domovech, kancelářích a automobilech topení jako odpověď na nízké teploty. Ať už teplo přichází z horkovzdušných ventilátorů, klimatizace v autě, z radiátoru, krbu nebo kamen, může Vaše oči vysušovat a vyvolávat jejich podráždění.

Jako pomoc při snaze uchovat oči zvlhčené, doporučujeme vyvarovat se blízkého kontaktu s těmito zdroji tepla a zapnout zvlhčovač vzduchu.

 

Nebojte se mrazu

Stejně, jako se nemůžou kontaktní čočky v očích rozpustit, nemůžou v nich ani zmrznout.

Proč? Protože je zahřívá rohovka a slzy. Nezapomínejte však, že byste měli nosit dioptrické nebo ochranné brýle v chladném počasí, kdy fouká ostrý vítr, který vysušuje oči a také jako ochranu očí před UV zářením.

 

Vyměňte čočky za brýle

V nejhorším případě, pokud má mrazivé počasí neblahý vliv na Vaše současné oční problémy, nahraďte kontaktní čočky brýlemi do chvíle, než navštívíte očního lékaře.

 

Teplé a studené počasí

Péče o kontaktní čočky

Ať svítí slunce, je zataženo, deštivo nebo sněží, můžete podpořit zdraví očí tím, že budete o své kontaktní čočky správně pečovat a správně je uchovávat. Jak to udělat? Dodržovat režim výměny doporučený výrobcem (denní, měsíční atd.).

 

Zvažte jednodenní kontaktní čočky

Jedním z nejlepších způsobů, jak předcházet různým očním potížím bez ohledu na počasí, je vyžádat si u lékaře předpis na jednodenní jednorázové kontaktní čočky (pokud už je nepoužíváte). Nový, čistý pár jednodenních čoček může snížit pravděpodobnost podráždění oka nebo vzniku infekce.

 

Dopřejte očím odpočinek

Minimalizovat problémy spojené s počasím můžete i tím, že si na chvíli od kontaktních čoček odpočinete - například několik hodin před spaním - a použijete místo nich dioptrické brýle.

Také dbejte na dostatek spánku; to může zmírnit pocit suchosti očí a jejich únavu. A co je možná nejdůležitější, nespěte v kontaktních čočkách, protože to může zvýšit riziko rozvoje očních infekcí.

 

 

Další blog